menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mortgage’in ötesi: Türkiye için hibrit konut finansmanı modelleri

13 1
yesterday

Türkiye’de konut ediniminin 2007 yılından günümüze başlıca finansman aracı olan mortgage sistemi, artık tıkanma noktasına gel­miş durumda. 2022 yılından bu yana yaşanan enflasyon ortamı, faiz oranlarındaki dalgalan­malar ve hanehalkı gelirlerindeki reel düşüş, klasik mortgage modelinin etkinliğini büyük ölçüde azalttı.

Bugün kredi yıllık maliyet oran­ları E-P seviyelerinde seyrediyor, konut fiyatları gelir artışının üzerinde yükseliyor ve konut kredi hacmindeki artış nominal olsa da reel anlamda sınırlı.

Diğer taraftan, hanehalkı aylık geliri içerisinde konut kredi taksitlerine ayrılacak pay, neredeyse gelirin kendisini ya­kalamış durumda. Peki, bu yapı sürdürülebilir mi? Bugün için kolay değil. İşte tam bu noktada yeni bir paradigma ihtiyacı doğuyor: hibrit ko­nut finansmanı modelleri. Bu kavram, klasik konut kredisi sisteminin ötesine geçerek, fark­lı paydaşları, araçları ve risk paylaşım biçimle­rini bir araya getiren çok katmanlı finansman yapıları anlamına geliyor aslında.

BDDK güncel verilerine baktığımızda, Tür­kiye’de 2025 Şubat sonu itibarıyla konut kre­di hacmi yaklaşık 535 milyar TL; 2023 yılın­daki kredi sıkılaştırıcı düzenlemelerinin de etkisiyle geçen yıldan bu yana konut kredi hacmindeki artış sadece " oldu.

Yani kredi stoku büyürken, yeni kullandırımlar geriledi. Özellikle ilk kez ev sahibi olacaklar ve orta ge­lir grubu için........

© Dünya