İş dünyasının milyarlık sorunu: Absenteizm
İş dünyasında verimliliği tehdit eden en büyük sorunlardan biri, çalışanların işe devamsızlığı anlamına gelen absenteizm. İşletmeler için yalnızca operasyonel aksaklıklara değil, aynı zamanda maliyet artışına ve motivasyon kaybına da yol açıyor.
Küresel çapta yapılan araştırmalar, absenteizmin ekonomilere milyarlarca dolarlık zarar verdiğini gösteriyor. Latince ‘absens’ (yok, bulunmayan) kökünden gelen absenteizm, tarih boyunca iş dünyasının gündeminde yer aldı.
Çalışanların işe gelmemesinin temel nedenleri arasında fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları, düşük motivasyon ve iş tatminsizliği başı çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, zihinsel sağlık sorunları nedeniyle işe devamsızlık oranları son 10 yılda yüzde 25 arttı. Özellikle tükenmişlik sendromu, stres ve depresyon, çalışanların işe gelmeme oranlarını artırıyor. Bunun yanı sıra, monoton çalışma ortamları, iş yerindeki adaletsizlikler ve kariyer gelişim fırsatlarının sınırlılığı da absenteizmi tetikleyen faktörler arasında.
Harvard Business Review’un araştırmasına göre, çalışanların yüzde 63’ü, iş yerinde anlamlı bir görev üstlenmediklerini hissettiklerinde işe devamsızlık oranlarının arttığını belirtiyor. Ek olarak, uzun süreli iş stresinin çalışan sağlığına etkileri de göz ardı edilmemeli. Birçok iş ortamında artan........
© Dünya
