Boligbygging handler om mer enn å reise bygg – det handler om å bygge samfunn
Kronikk
Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Boligbygging er ikke bare en teknisk oppgave; det er en sentral del av samfunnsbyggingen.
Å utvikle gode boligområder og sikre bokvalitet både inne og ute er et viktig samfunnsoppdrag – et ansvar seriøse utbyggere tar på største alvor. Boligbygging skaper befolkningsvekst, og tilflytting av unge og barnefamilier er avgjørende for å motvirke en aldrende befolkning, forhindre skolenedleggelser og sikre stabile skatteinntekter.
Den norske modellen baserer seg på at det private næringslivet står for boligbyggingen. Man kan like det eller ikke, men med denne modellen følger også krav til økonomisk bærekraft.
For abonnenter Les ogsåSvære planer: Slik kan det bli på Grønlandskvartalet og Godsløkka
Flere må bidra.
Vi utbyggere må tilpasse oss. Det som fungerte før pandemien og krigen, fungerer ikke nødvendigvis nå. Økonomisk bærekraft har alltid vært viktig, men det har aldri vært mer krevende.
Vi må bygge boliger folk har råd til. Så enkelt – og samtidig så vanskelig. Å lansere prosjekter markedet ikke vil ha, er oppskriften på fiasko.
Administrasjonen i kommunen må også bidra. «Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner», heter det. Jeg skal være forsiktig, men det er vanskelig å ikke kjenne på frustrasjonen.
Omfanget av utredninger og detaljkrav for reguleringsplaner har eksplodert. Jeg anslår at tids- og kostnadsbruken minst har doblet seg de siste ti årene – uten at det nødvendigvis har gagnet boligbyggingen.
Jeg savner en kommune som forstår at raske reguleringsprosesser og gjennomførbare planer er i byens beste interesse. Regulering er ikke det samme som realisering. Det er de realiserte prosjektene byen trenger.
Så har politikere et ansvar.
Med ny kommuneplan vedtas nå krav som vil hemme boligbyggingen. Jeg tviler på at........
© Drammens Tidende
