Banksjefens tre råd om sparing
Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det har ikke manglet på internasjonale begivenheter etter at Donald Trump tok over som USAs president 20. januar i år. Geopolitiske utfordringer i kjølvannet av presidentskiftet har påvirket mange sektorer – også finans.
Når den globale økonomiske tilstanden kommer ut av likevekt, påvirker det veldig raskt både deg og meg. I denne kronikken vil jeg forsøke å forklare hvilke mekanismer som er i sving, og komme med noen råd knyttet til folks egen lommebok.
Pengene dine
Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.
I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.
Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til meninger@dt.no.
Når det oppstår uroligheter i verden, skjer det alltid noe med børsene. Det er fordi aksjemarkedene priser inn usikkerhet etter verst tenkelige utfall. Aksjemarkedet liker ikke usikkerhet. Dette har vi sett mange ganger – ikke bare de siste årene – men vi har lang historisk dokumentasjon på at det skjer.
Så viser det seg at historien alltid gjentar seg: Markedene henter seg inn igjen, børsen stabiliserer seg, og kursene befinner seg igjen på samme nivå som før «krisen».
På lengre sikt har børsene alltid kommet tilbake, og vel så det. Det betyr at dersom man ser utviklingen i aksjemarkedet over tid så vil disse krisene vise seg som en liten og ganske ubetydelig dump i grafen.
Spørsmålet er alltid hvor lang tid tar det før kursene er «tilbake»? Vil det ta seks måneder, et år, eller to år? Det er det umulig å si noe om – bortsett fra at vi med historien i bakhånd kan slå fast at markedet vil komme til å stabilisere seg igjen på samme nivå som før krisen, og høyere.
Hva dette betyr for den enkelte akkurat nå, skal jeg komme tilbake til mot slutten av kronikken. Men aller først ønsker jeg å si litt om hvordan man bør prioritere sin egen økonomi og gi noen råd om sparing på kort og lang sikt. Dette gjelder både i urolige tider, men også når den globale situasjonen er stabil.
Mine råd rundt sparing er tredelt. Og det gjelder egentlig uansett hvilket økonomisk ståsted man har på hjemmebane.
SKRIVER: Hans Kristian Glesne er administrerende banksjef, Skue Sparebank.Det første rådet handler om sparing i litt utvidet forstand.
Jeg mener du må sørge for å ha en lånebyrde på egen bolig som du klarer betjene i det daglige, selv om renten vil variere noe. Det fører til at man indirekte sparer i sin egen bolig, og dermed........
© Drammens Tidende
