Vi må snakke mer om penger hjemme
Kronikk
Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg husker godt hvordan det var å være ferdig på videregående. Følelsen av frihet, spenning – og en god dose usikkerhet.
Jeg skulle ut i voksenlivet, men ante ikke hvordan jeg skulle håndtere økonomien som fulgte med. Hva koster det egentlig å bo for seg selv? Hva er renter? Hvordan setter man opp et budsjett?
Nå som jeg selv er mamma, tenker jeg ofte på at barna mine en dag skal stå i samme situasjon. Da håper jeg de er litt bedre rustet enn det jeg var på den alderen.
En fersk undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at to av tre unge voksne føler at de ikke har lært nok om personlig økonomi gjennom ungdomstiden. Og i den internasjonale PISA-undersøkelsen fra 2022 – som måler 15-åringers kunnskap – kom norske elever under gjennomsnittet i økonomiforståelse.
For abonnenter Les ogsåAdam (20) er på anerkjent liste: – Jeg forsøker å ikke gape for mye over sånne ting
Nylig leste jeg en artikkel på NRKs nettsider der avgangselever fra videregående ble spurt om hva de skulle ønske de hadde lært mer om på skolen, før de reiser ut i verden.
Svaret var tydelig: Lån. Sparing. Personlig økonomi. Vi hører om unge som sier de lærer mer om skatt og regninger på TikTok enn på skolen.
Men læring skjer ikke bare i klasserommet. Vi må også senke terskelen for å snakke om penger hjemme. Det handler ikke om å være ekspert, men om å inkludere barna i hverdagsøkonomien: Hva koster middagen? Hvorfor sparer vi? Hva betyr det å prioritere?
Pengene dine
Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.
I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre........
© Drammens Tidende
