İslamofobi yanlış bir kavram mı?
İslamofobi kavramı ile ilgili yoğun tartışmalar, farklı teorik zeminlerden hareket eden tanımlar bulunmaktadır. Bu tartışmalar çerçevesinde İslamofobi kavramını temelden reddeden üç itirazın dillendirildiği görülmektedir.
Birinci gurup, İslamofobi kavramının diğer psikoloji temelli irrasyonel fobi türlerinde olduğu gibi basit bir korku ve ön yargıyı ifade ettiği, bundan dolayı da Müslümanların bugün karşılaştığı sistemli ve kasıtlı ayrımcılık ve ön yargıyı ifade edemediğine işaret etmekte ve bundan dolayı İslam düşmanlığı ya da İslam karşıtlığı gibi alternatif kavramlar önermektedir.
Bu eleştiriye karşı çıkanlar ise sosyal bilimlerde farklı ırkçılık türlerini tanımlamak için Sinofobi, Rusofobi, Türkofobi, xenofobi, gibi fobi sonekli birçok kavramın olduğuna ve antisemitizm kavramında olduğu gibi kelimelerin etimolojik kökeni ile ihata ettiği anlam arasında farklılıklar bulunduğuna da işaret etmektedirler.
Bu çevrelere göre İslamofobi kavramının kendisinden ziyade sadece ön yargı ya da irrasyonel korkulara dayalı tanımı eleştiri konusu kılınmalı ve İslamofobi bir kültürel ırkçılık türü olarak tanımlanmalıdır. Bu şekilde tanımlanmış İslamofobi kavramının Müslümanların bugün maruz kaldığı kurumsal ve yapısal ırkçılık, ayrımcılık ve nefret suçlarını ifade etmek için kullanılabileceğine işaret etmektedirler.
Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ikinci bir grup ise İslamofobi kavramının Batı’da ortaya çıkmasından hareketle komplocu bir yaklaşımla Müslümanların karşılaştığı bu düşmanlık ve ırkçılığı meşrulaştırmak ve masum göstermek için Batılılar tarafından kasıtlı bir şekilde üretildiğini iddia etmektedir. Bu gruba göre İslamiyeti negatif bir kelime olan korku ile bir araya getiren bu kavram reddedilmeli ve yerine İslam düşmanlığı, İslam karşıtlığı gibi alternatif kavramlar kullanılmalıdır.
Bu eleştiriye karşı çıkanlar ise korku ile İslamiyet’in yan yana getirilmesine itiraz edip düşmanlık ya da karşıtlık ile İslamiyeti bir........
© Diriliş Postası
