menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İslamofobi: Kavramsal tartışmalar ve küresel tanınırlık

14 1
18.03.2025

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye, Malezya ve Pakistan’ın girişimleriyle 15 Mart’ı Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü olarak ilan etti.

Her ne kadar "İslamofobi" kavramı akademik ve siyasi çevrelerde tartışılsa, farklı gerekçelerle reddedilip yerine alternatif terimler önerilse de artık yerleşmiş ve literatürde kabul görmüş bir terimdir.

Günümüzde bu alanda farklı dillerde yayımlanmış yüzlerce kitap, binlerce akademik makale, yıllık raporlar ve hakemli dergiler bulunmaktadır. Ayrıca düzenli olarak sempozyumlar organize edilmekte ve bu kavram etrafında bir mücadele alanı şekillenmektedir.

Dolayısıyla İslamofobi artık yalnızca akademik bir tartışma konusu olmaktan çıkıp küresel ölçekte mücadele edilen bir nefret suçu ve ırkçılık türü hâline gelmiştir. BM’nin bu konuyu resmen tanıması, uluslararası kuruluşlar nezdinde de İslamofobinin bir gerçeklik olarak kabul edildiğini göstermektedir.

Buna karşın, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi gibi Batılı kuruluşlar bilinçli bir şekilde "İslamofobi" terimini kullanmaktan kaçınmakta, bunun yerine gayet bilinçli bir siyasi tercihle "Müslüman karşıtı nefret" veya "Müslüman karşıtı hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık" gibi daha softalternatif ifadeleri tercih etmektedir. Bu tutum, İslamofobinin işaret ettiği yapısal ve kurumsal ırkçılığın görmezden gelinmeye çalışıldığını açıkça göstermektedir.

İslamofobi terimi ilk kez 20. yüzyılın başlarında Fransız........

© Diriliş Postası