menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Otel yangını ve derin sorgulamalar!

18 4
25.01.2025

78 canımızı toprağa verdik.

Cenazelerin yarısı çocuk…

Hüznümüz çok derin…

Acının büyüklüğü kadar sorgulamalarımız da çok çeşitli. Soralım, sorgulayalım ki bu vahim olaylar tekrarlanmasın!

NEDEN HİÇ KİMSE İSTİFA ETMEZ?

Ülkemizde ne yazık ki istifa mekanizması işlemiyor. Bir elin parmaklarını geçmez, “Hatalıyım ve istifa ediyorum” diyen.

Bu gibi ölümlü olaylarda ihmalin kaynağı olan şahısların, sorumluluk kendilerinde olması nedeniyle mesleki ahlak ve etik gereğince sorguya çekilmeden önce bir adım öne çıkarak “İstifa ediyorum” demeleri gerekir.

Bu erdemi görmek isterdik…

Bakınız, bir örnek vereceğim… Yıl: 2015. Yer: Osmangazi Köprüsü. Olay: Osmangazi Köprüsü’nün yapımı sürecinde köprünün bağlantı halatlarından birinin inşaat sürecinde kopması. Ölen veya yaralanan olmadı fakat bu olayın bir sonucu oldu. Halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan Kishi Ryoichi isimli 51 yaşındaki Japon mühendis, bileğini ve boğazını keserek Yalova’da intihar etti. İntiharı onaylayamam ama buradaki yüksek sorumluluk duygusu ve iş ahlakı hakikaten gıpta edilesi bir durumdur.

Şimdi gelelim otel yangınına.

En önemli soru; otelin denetiminden hangi kurumlar sorumlu ve oteldeki ihmallere rağmen turistik mekân nasıl hizmet vermeye devam edebilmiş?

OTEL SAHİPLERİ, BELEDİYE VE BAKANLIK

Bu olayda elimizdeki bilgiler kapsamında şu net yargıya varabiliyoruz; otelin hizmet verebilmesi için kurnazlık yolları tercih edilerek izin ve uygunluk belgelerini toparlayabilmek maksadıyla oldukça fazla gayret sarf edilmiş.

Otel yetkilileri önce belediyeden belge talep etmişler. Olmamış, belediyeden sadece mutfak için uygunluk belgesi almışlar.

İtfaiye bu konuya sağır davranmakta. Belediye, uzaya hizmet veriyor gibi söylem geliştirmekte.

Yaşanan süreçte irite edici husus; belediyenin olayın sorumluluğunu asla ve kat’a üzerine almaması ve üstünden savuşturmaya çalışması oldu.

Tabii şu soruların cevabı hâlâ askıda.

40 gün önce otelin yangın sistemlerinin eksik olduğunu raporlayan Bolu İtfaiyesi, dokuz gün önce restoran kısmına nasıl ruhsat verdi? Madem sorumlu değildiniz, mutfak için nasıl onay belgesi verebildiniz? Yangın,........

© Diriliş Postası


Get it on Google Play