Türkmen Federe Devletinin ayak sesleri Altunköprü'den duyuluyor!
Irak Türkmenlerinin ne yaşadıklarını anlamak için merhum Türkmen Sanatçı Fahrettin Ergeç'in sözlerini yazdığı “Kerkük'ün Zindanı” türküsünü dinleyin. Bana kalırsa en iyi yorumlayan da Cem Karaca.
Kerkük'ün zindanına attılar beni
Mazumlar sürüsüne kattılar beni
Her yanım dağladılar ateşle annem
Ne suçum ne gühanım yaktılar beni
Türkmen obalarından göçen anneler
Ne yuvalar kaldı ne de haneler
Gök kubbeyi sarsar mazlum feryadım
Elbette bir gün güler bize seneler bize seneler
28 Mart 1991’de Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak ordusu, Kerkük ile Erbil arasında bulunan Altunköprü kasabasında büyük bir katliam gerçekleştirdi. Aralarında çocukların ve yaşlıların da bulunduğu 135 Türkmen infaz edildi. Bu trajedi, Irak Türkmenlerinin hafızasında derin izler bıraktı.
Aradan geçen yıllara rağmen Türkmenler sistematik dışlanmaya maruz kaldı. Son olarak Altunköprü'de, iki yıldır hiçbir Türkmen’in yönetime dahil edilmemesi nedeniyle halk protestolara başladı. Özellikle, kasabayla ilgisi olmayan Kürt kökenli bir kadının belediye müdürlüğüne atanması büyük tepkiye yol açtı. Kararın kasabanın demografik yapısı göz ardı edilerek alınması, kimlik ve temsiliyet kaygılarını artırdı. Göstericiler, belediye müdürlüğü, ilçe yöneticiliği ve polis şefliği gibi stratejik görevlerden en az birinin Türkmenlere verilmesini talep etti.
Protestolar başladıktan sonra Kerkük-Erbil yolunda barikatlar kuruldu, lastikler yakıldı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) ve Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi, eylemlere destek vererek taleplerin meşru olduğunu ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’ye iletildiğini belirtti. ITC, adil ve meşru bir ortak yönetim talebinde ısrarcı oldu; Türkmenlerin anayasal haklarına vurgu yaptı. Ayrıca bölgede temel hizmetlerin eksikliği toplumsal istikrarı tehdit eden bir unsur olarak öne çıktı.
Siyasi temsilcilerin yanı sıra, Haşdi Şabi’ye bağlı Türkmen birlikleri ve Bedir Örgütü’ndeki bazı kadrolar da gösterilere destek verdi. Bu, Türkmen toplumundaki farklı siyasi ve askeri yapılar arasında geçici bir dayanışma zemini oluşturdu. Sahada aktif olan Kerkük İl Konseyi üyesi Ahmed Ramzi,........
© Dikgazete.com
