menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Susayanları arayan sular ve mükemmel zamanlama

11 8
23.06.2025

Sadece susamış olan suyu aramaz, su da susayanı arar. Senin aradığın da işte seni böyle arıyor.”

Mevlana’nın bu güzel sözü, birçok yazımda bana ilham kaynağı olmuştur. Hazır olduğumuz şeylerin bize doğru aktığını çok etkileyici bir şekilde ifade ediyor. Mutlu, faydalı ve başarılı bir hayata vesile olacak sağlıklı bir ilişki, iş fırsatı veya değişim için “hazır” hissetmek, onun gerçekleşme olasılığını elbette ki artıracaktır.

Bu sözden ilham aldığını düşündüğüm başka biri daha var: Amerikalı motivasyon konuşmacısı, eğitimci ve yazar Mark Victor Hansen. O da konuşmalarında “Sen neye hazırsan o da sana hazır” şeklinde güzel bir tespitte bulunuyor.

Son günlerde okuma ve yazma eyleminde gösterdiğim performans düşüklüğüne çare arayışım, Daniel H. Pink’inNE ZAMAN / Mükemmel Zamanlamanın Bilimsel Sırları” isimli kitabı ile buluşmama vesile oldu. Diğer bir ifade ile “bu kitap da beni arıyormuş.”

AKLIN YENİ SINIRLARI isimli kitabı ile tanıdığım Pink, bu kitabında zamanlamanın bilimsel temellerini ve hayatımızdaki kritik rolünü ele alıyor.

The Wall Street Journal, kitabın tanıtımını şu şekilde yapmış:

Hayatımız adeta “ne zaman” sorusu üzerine kurulu: Yeni bir girişim için atacağımız adım, okula başlangıç, evlilik, taşınma, iş değişikliği… Zamanlamanın kritik önemde olduğu bu tür kararları genelde sezgilerimize ve varsayımlara dayanarak alıyor ve kimi durumlarda da pişmanlığa yelken açabiliyoruz. Psikoloji, biyoloji ve ekonomi alanında yapılan zengin çalışmalara dayanan Daniel H. Pink, zamanlamaya dair yapılacak küçük düzenlemelerle büyük farklar oluşturulabileceğini söylüyor. Zamanlama alanında yapılan güncel veri ve araştırmaları, büyüleyici hikâye anlatıcılığıyla harmanlayan yazar, okuru daha doyumlu bir hayat yaşamaya davet ediyor.”

Benim de eklemek istediğim birkaç husus şöyle:

-Yazar, zamanlamanın önemine değinirken başarının yalnızca “ne yaptığımız” veya “nasıl yaptığımız”la değil, “ne zaman yaptığımız”la da ilişkili olduğunu........

© Dikgazete.com