SIKINTILARLA İMTİHAN OLMAK...
İslami anlayışa göre; musibet, sıkıntı ve kederle karşılaşmanın çeşitli hikmetleri ve nedenleri vardır. Bunlar genellikle bireyin imtihan edilmesi, arınması veya uyarılması gibi farklı sebeplere dayanır. Dünya, insanın sınandığı bir yerdir. Allah, kullarını hem nimetlerle hem de zorluklarla sınar. Yüce Allah bakara suresi 155.ayette; "Andolsun ki sizi biraz korku, açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele” buyurmaktadır. Bu tür zorluklar, sabır ve metanet gösterenler için manevi derecelerini yükseltme vesilesidir.
Bir müminin başına gelen sıkıntılar, onun günahlarının affedilmesine ve arınmasına vesile olabilir. Peygamberimiz;"Müminin başına gelen her türlü sıkıntı, üzüntü ve hastalık; hatta ayağına batan bir diken bile günahlarına kefaret olur." (Buhârî, Merdâ, 1; Müslim, Birr, 52) buyurmuştur. Bu, Allah’ın kuluna bir rahmeti olarak değerlendirilir. Zorluklar, insanın Allah’a daha fazla yönelmesine, dua ve ibadetlerini artırmasına sebep olabilir. İnsan bazen refah içinde gaflete düşebilir, fakat sıkıntılar onu Rabbine yaklaştırabilir. Zumer suresi 49.ayette;“İnsan başına bir zarar gelince bize yalvarır. Sonra ona bizden bir nimet verdiğimizde ‘Bu bana bilgimden dolayı verildi’ der. Hayır! O bir imtihandır, fakat çoğu bilmez.” (Zümer 39/49) buyurulmuştur.
İnsan, başına gelen bir sıkıntının aslında kendisi için büyük bir hayra vesile olabileceğini fark etmeyebilir. Kur’an’da şöyle buyurulmaktadır.
“Olur ki, hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlıdır. Ve olur ki, sevdiğiniz bir şey sizin için şerdir. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara 2/216) Allah, kullarının sabrını görmek ister ve sabredenlere büyük mükâfatlar vadeder ve
“Ancak sabredenlere ecirleri hesapsız olarak verilecektir.” (Zümer 39/10) buyurur. Bu yüzden müminler, sıkıntılar karşısında sabır........
© Denge
