menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KALİTELİ VE KALİTESİZ İNSAN

11 1
18.02.2025

İslam, insanın yaratılış gayesini ve toplum içindeki yerini belirleyen ilahi bir rehberdir. Kur’an-ı Kerim’de insanın en güzel şekilde yaratıldığı belirtilerek; "Biz insanı en güzel biçimde yarattık." (Tin, 95/4) buyurulmaktadır. Ancak bu yaratılış, insanın kalitesinin garanti edildiği anlamına gelmez; bilakis insan, iradesiyle iyi veya kötü olmayı seçer. Kaliteli insan, İslamî ölçülere göre ahlaki ve toplumsal sorumluluklarını yerine getiren, ilim ve hikmet sahibi, adaletli ve güvenilir kişidir.

İslam'da insanın en üstün niteliği takvadır. Kur’an’da şöyle buyrulur; "Allah katında en değerli olanınız, takvaca en ileride olanınızdır." (Hucurat, 49/13) Takva, Allah’a karşı duyulan bilinç ve sorumluluk duygusudur. Kaliteli insan, bu sorumluluğun farkında olarak yaşar ve her işini Allah’ın rızasını gözeterek yapar.

Peygamber Efendimiz (sav), "Müslüman, elinden ve dilinden insanların emin olduğu kimsedir." (Tirmizi, İman, 12) buyurmuştur. Kaliteli insan, topluma zarar vermeyen, emanete ihanet etmeyen, iş ahlakına riayet eden kişidir. Günümüz dünyasında güvenilir insan sayısının azalması, toplumsal huzursuzlukların artmasına neden olmaktadır.

Kur’an-ı Kerim’de "Ey iman edenler! Kendiniz, anne-babanız ve akrabanız aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutan şahitler olun." (Nisa, 4/135) buyurulmuştur. Kaliteli insan, çıkarına uymasa bile doğruluk ve adaletten sapmaz. Günümüzde kayırmacılık, yolsuzluk ve istismar gibi sorunlar, kaliteli insan eksikliğinin bir göstergesidir.

İslam, cehaletten uzak durmayı emreder ve ilme teşvik eder. "Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer, 39/9) buyuran Yüce Allah; kaliteli insanın bilgi, donanım ve dolayısıyla ahlaklı insan olduğunu işaret etmiştir. Kaliteli insan, kendini sürekli geliştiren, bilginin ve hikmetin peşinde koşan kişidir. Toplumun ilerlemesi, kaliteli bireylerin yetişmesine........

© Denge