menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

MÜŞAVERE VE İSTİŞARE

11 0
16.02.2025

1982' li yıllardı. Tonya'nın Sayraç Köyü'nün/ Mahallesi'nin Vurzoton Mevkiinde inşaat yapıyorduk. O sıralar lise öğrencisiydim. Ustamız yabancı biri değildi. Nuri Karadeniz'di (Di Zeybek Ali). Tahsil görmemişti, ama çok zeki ve akıllı bir insandı. Şakacı ve esprileri ile çevrede ün yapmıştı. Bir taraftan duvar örüyor, diğer taraftan da madrak şeyler anlatırdı. Güldürücü ve düşündürücü anekdotlar anlatmak en büyük şiarıydı.

Aile içinde ve çevrede yaşanan olumlu diyalogları anlatır, dinleyenlere ders verirdi. Çevremizde bulunan akil adamlardan birisiydi. Yıllarca muhtarlık yapmıştı aynı zamanda. Uzun boylu,etine dolgun,duruşuyla oturuşuyla karşı tarafı etkileyen, etrafa güven veren biriydi. Geçim zorluğu nedeniyle 1985'li yıllarda Bafra'dan yer satın alarak ailece Bafra'ya taşınmışlardı. Nuri amca vefat edeli yıllar oldu. Nuri amcaya Allah Teâlâ rahmet eylesin. Nuru Amca bir sohbetinde, " ailece yapacak olduğumuz işleri müşavere ederiz" demişti. Bu kelimeyi ilk defa Nuri Amcadan duymuştum. Dikkatimi çekmişti. Anlamını kurduğu cümleden biraz kelimenin anlamını fark etmiştim. Kelimenin arapça kökenli olduğunu tahmin etmiştim. Arapça hocamıza sormuştum.

Arapça kökenli bir sözcük olan müşavere, meşveret sözcüğünden türetilmiştir. Meşveret fikir alışverişinde bulunmak anlamına gelirken, müşavere kelimesinin sözlük anlamı danışmaktır. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama ve kalıp ifade terim anlamında kullanılır. Örneğin müşavere heyeti, karar mercii ve danışma heyeti anlamına gelir.

Müşavere kelimesiyle eş ve yakın anlamlı olan sözcükler şu şekilde sıralanabilir:
1- İstişare 2- Fikir teatisinde bulunmak 3- Fikir danışmak 4- Görüş almak 5- Müracaat

Peki istişare nedir?
İstişare, karşılıklı görüş alışverişinde bulunma, danışma anlamlarına gelen bir kelimedir.........

© Denge