AİLEDE DOĞRULUK
Aile sadakat ve doğruluğun yer alması gereken hayati bir kurumdur. Sıdk doğru manasına gelmektedir. Arapça “s-d-k” kökünden türeyen sadakat bağlılık, sıdk, sadık olma, aldatmama, doğruluk, dürüstlük gibi anlamlara gelir.(TDK (2017), Türkçe Sözlük) İnsanın içtenlik ve samimiyetle inandığı değerlere bağlanarak yaşamasıdır Sadakat. Peygamberimizin şu hadisinde doğruluğun ürettiği iyilik haline değinilir: “Sıdka sarılın, doğruluktan ayrılmayın. Doğruluk iyiliğe, iyilik cennete götürür. Kişi doğru oldukça Allah nezdinde sadık olarak kayda geçer.” (Müslim, Birr 105)
Sadakat ahlaki bir değer olarak sorumluluğunu yerine getirme konusunda fedakâr olmayı gerektiren bir haldir. Mesela davasına sadık olan bir kimsenin zamanının büyük kısmını bu uğurda feda etmesi, ailesine sadık olan aile reisinin herkes kurtulmadan yangın mahallini terk etmemesi, vatanına sadık olan askerin canını bile feda etmesi hep bu yüksek şuurun yansımasıdır. “Müminlerden öyle kimseler vardır ki Allah’a verdikleri söze sadık kalmışlardır.” (Ahzab, 33/23) ayeti kerimesinden anladığımız gibi inancında sadık olan kimsenin Rabbine verdiği sözden dönmeyip kulluğunu yerine getirmesi de aynı şuurun göstergesidir.
Her durumda doğru kalabilmek yürek ister, bedel ister. Hastalıkta, darlıkta sabretmek; zalime karşı başı dik olmak, nefsine karşı sözünü dinletmek, ailene karşı adaletli ve merhametli olmayı gerektirir. Hz. Ebubekir için Sıddık denilmesi, Hz. Meryem için Sıddıka denilmesi, inancın maddi anlamda bedeline sadaka denilmesi, eşe bağlılığın maddi sembolüne saduka denilmesi sadakat kavramının çok yönlü olarak yaşamın içindeki........
© Denge
