menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Pengemakta har tatt over Oslo

8 2
19.03.2025

Oslo er i ferd med å bli en by for de få. Ikke for de mange som jobber og kommer herfra. Oslo er blitt et spekulasjonsobjekt, en vare på et internasjonalt marked der investorer, oligarker og selskaper i skatteparadis bestemmer hvem som får bo her.

Kay Asbjørn Schjørlien Kay Asbjørn Schjørlien er østkantaktivist og medlem av Rødt. (Privat)

Den urbane utviklingen vi ser er verken en gave til Grønland eller Gamle Oslo – det er et plyndringstokt, en brutal maktdemonstrasjon der noen svært få med penger og eiendom bestemmer hvordan vi alle skal leve og bo.

De siste tiårene er Oslo blitt solgt kvartal for kvartal til private aktører. Utviklingen styres av profittlogikk, ikke av behovene til oss som bor her.

Oslo er blitt et spekulasjonsobjekt.

Dette bekreftes også av forskning fra NIBR-rapporten «Medvirkning i planprosesser i Oslo», som viser hvordan utbyggere i langt mindre grad enn kommunale aktører vektlegger medvirkning fra lokalsamfunnet, nettopp fordi de er dominert av markedslogikk og mangler tradisjon for medvirkning.

Oslo Metropolitan Area (OMA), Oslo Urban Week og et nettverk av eiendomsutviklere setter premissene for hvordan byen vår formes. NIBR-rapporten viser at kommunen enten står maktesløs – eller enda verre, aktivt legger til rette for denne utviklingen. Politikere uttrykker at de ofte føler seg bundet av tidlige avtaler mellom administrasjon og utbygger.

Denne utviklingen er ikke ny. NIBR-rapporten er fra 2011 og dokumenterte allerede da hvordan byutviklingen i stor grad avgjøres tidlig i prosessen mellom utbyggere og kommunens planadministrasjon – bak lukkede dører.

Dette illustrerer tydelig at Oslo lenge har vært gjenstand for en byutvikling dominert av privat profitt fremfor offentlige behov og demokratisk medvirkning.

For eksempel ble Riksantikvarens innsigelser mot rivningen av historiske bygninger i Bjørvika oversett for å gi plass til nye høyhusprosjekter, til tross for protester fra kulturvernere – slik en analyse fra UiO viste i 2009.

Hege Hofstad, prosjektleder og forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, bekrefter at dette er tilfellet også i dag:

© Dagsavisen