Veteriner hekimler ve toplum sağlığı - Prof. Dr. Hazım Gökçen
Her yıl nisan ayının son cumartesi günü Dünyada Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmaktadır. Veteriner hekimlik mesleği dünyada evcilleştirme ile başlamıştır. İnsanlar hasta hayvanlarını, kendilerine uyguladıkları tedavi yöntemlerini kullanarak tedavi etmişler ve böylece veteriner hekimliğin ilk temellerini atmışlardır. Veteriner hekimlik öğretimi dünyada 1762, Osmanlı’da da 1842 yılında başlamıştır.
Veteriner Hekimliği öğretim kurumlarının tümü Osmanlıdaki ıslahat (yenileşme) ve aydınlanma hareketlerinden hemen sonra ortaya çıkmıştır.
Sultan Abdülmecit 1839 yılında Osmanlı’nın ilk yenileşme ve Batılılaşma hareketi olan Tanzimat’ı ilan etmiştir. Bu tarihten sadece üç yıl sonra 1842’de İstanbul’da Süvari Okuluna bir sınıf eklenerek ilk veteriner hekimliği öğretimi başlamıştır.
Sultan İkinci Abdülhamit 1876 yılında Birinci Meşrutiyeti ilan etmiştir. Bundan tam 13 yıl sonra, 1889 da ilk Sivil Baytar Mektebi açılmıştır. Bu mektep veteriner hekimliği öğretiminde bir milat teşkil etmektedir. 1908 yılında İkinci Meşrutiyet ilan edilmiş, bundan sadece bir yıl sonra, 1909 yılında ilk Askeri Baytar Mektebi açılmıştır.
Görüleceği üzere veteriner hekimliği öğretim kurumları, ileride........
© Cumhuriyet
