Köy Enstitüleri ve spor - Erol Dolu
Yarın bir döneme damgasını vuran Köy Enstitülerinin kuruluşunun 85. yıldönümü. Atatürk Türkiye’sinin Cumhuriyet döneminde yaptığı en büyük devrimlerin başında Köy Enstitülerinin kurulup ülkenin dört bir tarafına açılmasıdır. Köy Enstitüleriyle ilgili kitapları okuduğumuz zaman bu eğitim kurumlarının amacı ülkemizin kalkınma hamlelerini gerçekleştirecek özelliği taşıdığını görüyoruz. Bugünün genç nesilleri Köy Enstitüleri ile ilgili yayınları okumalı ve 1940’lı yılların eğitim öğretim programları hakkında bilgi sahibi olmaları kendilerine çok yarar sağlayacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923’te kuruldu. O yıllarda nüfusumuzun yüzde 81’i köylerde yaşıyordu. Bundan dolayı sporun, sanatın, ekonominin ve tarımın gelişmesi köyden başlaması gerekiyordu.
Hasan Âli Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde, Köy Enstitüleri kanunu 17 Nisan 1940’ta TBMM’den geçirilerek köylerimizin kalkınmasında destek olmuştu. Bu kurumlar on yıl eğitim verdi. 1950 yılından sonra dönemin yöneticileri tarafından programı değiştirilerek ayrı bir eğitim kurumu haline dönüştürüldü ve daha sonra kapatıldı.
Köy Enstitüsü mezunu öğretmenler bugün çok az sayıda kalmıştır. Bu insanlar Türkiye’de eğitiminin gazileri........
© Cumhuriyet
