menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İptal edilen diploma, üniversite ve hukuk - Prof. Dr. Tahsin Yeşildere

40 14
26.04.2025

İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi, hukuki ve akademik bir tartışmadan ziyade siyasi bir gündemdir. Siyasi iktidar ve iktidara yakın medya ile üniversiteye müdahaleye, dekan ve rektör üzerinde baskı oluşturulmasına bir kez daha tanık olduk.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü’nün 35 yıl önceki işlemleri, o dönemin akademik ve yönetim koşullarını dikkate alarak araştırmadığı endişesi taşınmaktadır. O dönemin koşulları; yatay geçişin ilan şekli, iletişim araçları, o dönemin yasa ve yönetmeliklerine uygunluğu, fakültenin yatay geçiş özgürlüğü, yazışmaların o dönemki koşulları, fakültenin yetkileri ve denklik, uluslararasılaşma gibi kavramların o dönem aranmadığı, akademik özerkliğin az da olsa olduğudur.

Aslında diploma konusu gündeme ilk geldiğinde İÜ Rektörlüğü’nün ve YÖK’ün bu ilkeler üzerinden öğrenci lehine olumlu raporlar verdiğini biliyoruz. Bu gelişmeler siyasileri mutlu etmemiş ki o süreçten sonra giderek siyasi baskılar arttırılmış, dekan istifa etmek zorunda bırakılmıştır. Daha sonra medya üzerinden siyasi baskılar rektör ve çevresine yönelmiştir. Bu baskılar sonrası rektör, içinde hukukçu olmayan üç kişilik bir komisyon oluşturmuştur. İÜ Rektörlüğü internet sayfasında sonuç raporunu kamuoyu ile paylaşmıştır. Açıklanan raporda diploma iptaline neden olan ek bulgular ve de belgelerin savcılığa iletileceği açıklanmıştır. Ancak kamuoyundan gizlenen bulgu/ belgelerin yandaş medyaya sızdırılması da ayrı bir tartışma konusudur.

İstanbul Üniversitesi gibi köklü bir üniversitenin rektörü Prof. Dr. B. Zülfikar’ın ve atadığı komisyon üyelerinin aşağıdaki soruları yanıtlamaları, akademi ve hukuk açısından önemlidir.

- Rektör ve komisyon üyeleri, o dönemin dekanı, yatay geçiş komisyon üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ile hatta sorumluluğu olan öğrenci işleri bürosunun o dönem çalışanları ile de akademik etik gereği görüşmeler yaptı mı? Görüşlerini aldı mı?

- O yıllarda (1989, 1990) yatay geçişleri etkileyecek yurtdışı üniversite tanınırlığı, diploma denkliği, uluslararasılaşma vb. konularda yasa ve yönetmeliklere dayalı........

© Cumhuriyet