‘Beyaz zambaklar’ın unutturulmuş ilhamı - PROF. DR. CENGİZ KUDAY
Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca bir kurtarıcı değil, aynı zamanda bir fikir mimarıydı. Cephede kazandığı zaferleri, eğitim alanında gerçekleştirdiği devrimlerle taçlandırdı. Çünkü bilirdi ki gerçek zafer, cehaleti yenmekle olanaklıdır. Onun tavsiye ettiği, hatta “tüm okullarda okutulmalı” dediği Beyaz Zambaklar Ülkesi adlı kitap, bu anlayışın bir belirtisidir.
Finlandiya’nın yoksulluktan çıkış öyküsünü anlatan bu kitapta, bir avuç aydın - öğretmenler, doktorlar, subaylar, yazarlar - halkı uyandırmak için mücadele eder. Okuma yazma oranının yüzde 99’a ulaştığı, her bireyin fikir üretmeye teşvik edildiği bu ülke, bir zamanların geri kalmış coğrafyasından bugünlerin örnek demokrasisine dönüşmüştür.
Bizde de benzer bir atılım, 3 Mart 1924’te Atatürk’ün Tevhidi Tedrisat Kanunu ile başlamıştı. Eğitim Birliği sağlanmış, medrese eğitimi yerine akılcı, bilimsel eğitim ön plana çıkmıştı. Bugün ise geldiğimiz nokta iç acıtıcı: Devlet okullarımızda adeta bir “öğretmen kıyımı” yaşanıyor. Alanında donanımlı, düşünen, sorgulayan nesiller yetiştirme derdi........
© Cumhuriyet
