“Çalışandan değil, kayyımdan hesap sorulsun”
Şişli Belediyesi'nde temizlik ve ulaşım işlerinde çalışan işçiler, 25 yıldır sürdürülen üçlü vardiya sisteminin değiştirilmesine karşı 9 Haziran’dan bu yana belediye binası önünde direniyor.
Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (DİSK/Genel-İş) üyesi olan işçilerin bir kısmı dönüşümlü açlık grevine başladı.
Direniş, 25 yıldır uygulanan üçlü vardiya sisteminin belediye yönetimi tarafından ekonomik gerekçelerle ve işçilerin onayı alınmadan değiştirilmek istenmesiyle başladı. Zaten eksik personelle ağır koşullarda çalıştıklarını söyleyen işçiler, bu değişikliğin iş yüklerini artıracağı, dinlenme haklarını ortadan kaldıracağı ve insanca yaşam koşullarını daha da zorlaştıracağı konusunda endişeli.
Sendikanın devre dışı bırakılması, geç ve eksik maaş ödemeleri, torpilli atamalar, keyfi mesailer ve yönetimin diyalogdan kaçınması da direnişi derinleştiren diğer nedenler arasında yer alıyor.
Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu ile birlikte gözaltına alınmış, 23 Mart’ta da tutuklanmıştı. Aynı gün İçişleri Bakanlığı Şahan’ın yerine Şişli Kaymakamı Cevdet Ertürkmen’i atamıştı.
Şişli Belediyesi önünde açlık grevini sürdüren DİSK/Genel-İş İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Zeynel Yiğit, bianet’e konuştu.
Direnişteki işçilerle dayanışmayı sürdüren Zeynel Yiğit, “Belediye ekonomik krizi işçiye fatura ediliyor, oysa asıl israf yukarıda. Tasarruf gerekiyorsa önce yönetime yakın kişilere ayrılan araçlardan, gereksiz kadrolardan başlasınlar” dedi.
Yiğit, “İşçiler uzun süredir maaşlarını geç ya da eksik alıyor. Belediye yöneticileri, paraları olduğu halde ödemeleri geciktiriyorlar, sonra da iyi niyet bekliyorlar. Üstelik bu süreçte ne sendikayla görüşüyorlar ne de işçileri muhatap alıyorlar” ifadelerini kullandı.
Belediye yönetiminin ekonomik gerekçelerle üçlü vardiyadan ikili sisteme geçmek istediğini ancak düzenlemenin zaten yetersiz olan personel sayısıyla işleri daha da içinden çıkılmaz hale getireceğini düşünen Yiğit, durumu şu sözlerle anlattı:
“Üç kişinin yapacağı işi bir kişiye yüklüyorlar. Cumartesi, Pazar tatil hakkı kâğıt üstünde. Hafta sonu mesaisine gelmeyen işçiye tutanak tutup işten atmakla tehdit ediyorlar. Bu yapılan, açıkça mobbingdir.”
Yiğit’in aktardığına göre, belediye başkanının görevden alınmasının ardından kayyım yönetimi, sendikayı tanımadığını göstermiş ve muhatap almamış.
Yiğit “Meşru hakkımız olan direniş karşısında karşımızda muhatap yok. Sendikalı olduğumuz için baskı altındayız. Kayyım yönetimiyle bir tek diyalog kanalı bile açılmadı” diyerek bu durumu eleştirdi.
Kayyım yönetiminin işçilere rızaları........
© Bianet
