menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ÇEDES kapsamında gittiği okulda 12 yaşındaki çocuğu istismar eden müftü beraat etti

13 1
07.05.2025

“Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) projesi kapsamında gittiği okulda 12 yaşındaki öğrenciyi istismar eden Urfa'nın Akçakale ilçesinin eski müftüsü H.B. hakkında beraat kararı verildi.

Yargılama boyunca avukatlar, soruşturmanın derinleştirilmesi yönünde talepte bulundu ancak mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Diğer yandan mahkeme, fail H.B. yerine şikâyetçi çocuğu ve aileyi yargıladı.

Davanın 7’nci duruşması Urfa 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Müşteki avukatlarından Arkın Hürtaş, davanın başından itibaren mahkeme tarafından ailenin ve çocuğun suçlanmasına tepki gösterdi. Hürtaş, savcının önce beraat istediğini ancak delilleri inceleyip, avukatları dinledikten sonra kararını değiştirdiğini, müftünün yüksek sınırdan ceza almasını istediğini hatırlattı. Kararı istinafa taşıyacaklarını söyledi.

ÇEDES projesini sık sık TBMM gündemine taşıyan, hatta bu nedenle üç ayrı cemaate bağlı vâkfın da hedefi haline gelen 27. Dönem CHP Ankara Milletvekili ve Eğitim Sen Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya, kararı bianet’e değerlendirdi.

Olayın, Karaman İl Milli Eğitim Müdürü’nün Urfa’ya atanmasından sonra yaşandığına dikkat çeken Yıldırım Kaya, şunları kaydetti:

“Karaman'da yaşları 8 ve 10 yaşında olan erkek öğrencilere yapılan cinsel istismardan dolayı bir öğretmen 518 yıl hapis cezası aldı. Peki, Karaman İl Milli Eğitim Müdürü, o dönem orada görevli olan kişi nerede? Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünde… Soruşturulması gerekirken Karaman’dan Urfa’ya atanıyor. Akçakale müftüsü derslere o Urfa’da görevdeyken gidiyor. Çok somut bir örnek. Eğer siz Karaman'da yaşanan olayları sadece bir öğretmene maal ederek sorunun köklü çözümünü hayata geçirmezseniz bu sürer gider. İşte Urfa’da da şimdi benzerini yaşıyoruz.”

Akçakale’deki çocuk istismarı davasını hem soru önergesiyle hem de araştırma önergesiyle defalarca Meclis gündemine taşıdığını hatırlatan Kaya, “ÇEDES projesi hayata geçirildiğinde HÜDA-PAR’dan Ülkü Ocakları'na, farklı tarikat ve cemaatlere uzanan kurumlarla anlaşmalar, protokoller yapıldı. Bu protokolleri sendikalar iptal davası açtı. Danıştay sendikaların açtığı davaları haklı görerek uygulamayı, protokolleri iptal etti. Ancak Milliyetin Bakanlığı protokollerin arkasından dolandı. Birkaç cümlesini değiştirip yeniden gündeme soktu” dedi.

Kaya, önce pilot uygulama gibi gösterilen ancak fiilen hayata geçirilmiş olan proje hakkında şunları söyledi:

“ÇEDES projesi ilk önce toplumda sanki pilot uygulama gibi algılandı. Sadece İzmir, Eskişehir ve Tekirdağ'da uygulanıyormuş gibi algı yaratıldı. Fakat Türkiye'nin her yerinde bu proje ne yazık ki hayata geçilmiş. Her yıl din, kültürü ve ahlak bilgisi kadrosunda atanan öğretmen sayısı; matematik, fizik, kimya, rehberlik ve Türkçe dersleri için atanan öğretmenlerin neredeyse iki katı. Ama tüm........

© Bianet