menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Internationalt kendt historiker langer ud efter »sprogpolitiet« hos DR: Omstridt ord i dokumentar er »woke nonsens«

10 11
07.03.2025

Når DR i en stort opsat dramadokumentar behandler den danske slavehandel, spiller et dybt politiseret ord en nøglerolle.

Det mener den internationalt kendte historiker Nigel Biggar, som nu går i rette med den statsejede tv-stations brug af ordet »slavegjort« i den omtalte serie »Slave af Danmark«, der lige nu ruller over skærmen i bedste sendetid hver søndag.

»Slavegjort« er nemlig på ingen måde neutralt, lyder det fra den britiske akademiker fra University of Oxford i England, der er blevet en førende kritiker af postkolonialistisk forskning.

Tværtimod er afvisningen af ordet slave til fordel for »slavegjort« udtryk for en venstreorienteret bias, som i hans øjne er beskæmmende for en public service station.

»Det er endnu et eksempel på, at europæiske medieeliter tankeløst sluger det seneste woke nonsens fra USA. At forsøge at udvide sprogpolitiet på denne måde er både dumt og en umotiveret udøvelse af vilkårlig magt, som bør bekæmpes,« lyder det fra den konservative historiker, der er professor emeritus på University of Oxford.

Fortalerne for ordet påpeger, at »slavegjort« tydeliggør, at slaverne ikke alene var slaver, men hele mennesker. At slaveriet er noget, som nogen har gjort mod dem?

»Men det er noget sludder. Vi ved alle, at slaver også var mennesker, og det er netop derfor, vi protesterer mod slaveri. Hvem anerkender ikke slavers menneskelighed i dag? Ingen, der forstår betydningen af ​​slaveri, vil antage, at en slave gjorde sig selv til slave.«

Nigel Biggar påpeger, at postkoloniale kritikere har et alt for ensidigt fokus på sorte slaver.

Under den transatlantiske slavehandel var de færreste europæere frie, men levede under forskellige former for........

© Berlingske