menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Lösemiye karşı yeni umutlar

18 18
28.04.2025

Stanford Üniversitesi profesörü kimya biyoloğu ve Nobel Ödüllü Carolyn Bertozzi, laboratuvarı, hücreler ve çevreleri arasındaki iletişimi düzenlemek için RNA bağlayıcı proteinlerle oldukça organize kümeler oluşturan glikoRNA adı verilen yeni bir hücre yüzeyi proteini türünü 2021 yılında karakterize etti.

Nature Biotechnology'de yayımlanan "Hücre yüzeyi RNA bağlayıcı proteini hedefleyerek akut miyeloid lösemi modellerinin tedavisi" başlıklı yeni bir çalışmada, Boston Çocuk Hastanesi ve Cambridge (İngiltere) Kök Hücre Enstitüsü araştırmacıları artık bu glikoRNA'ların kanserle savaşmak için kullanılabileceğini gösterdi.

Harvard Tıp Fakültesi kök hücre ve rejeneratif biyoloji yardımcı doçenti olan Dr. Ryan Flynn liderliğindeki çalışma, hücre yüzeyindeki bir RNA bağlayıcı protein olan NPM1'i, akut miyeloid lösemi (AML) ve katı tümörleri tedavi etmek için güçlü bir seçici hedef olarak tanımladı.

Makalenin ortak birinci yazarı ve Flynn laboratuvarında doktora sonrası araştırmacı olan Dr. Benson George, “Sağlıklı dokularda bulunmayan ancak malignitelere özgü hücre yüzeyi hedefleri bulmanın, immüno-onkoloji için uzun zamandır aranan bir amaç olduğuna” dikkat çekti.

Birçok kanser, bağışıklık sistemine........

© Aydınlık