menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Devre dışı genin anahtarını çevirip kulak dokusu yenilediler

16 6
30.06.2025

Pekin Ulusal Biyolojik Bilimler Enstitüsü’nün önderlik ettiği araştırmacılar, A vitamini metabolizmasında yer alan evrimsel olarak devre dışı bırakılmış bir genin anahtarını çevirerek farelerde kulak dokusu rejenerasyonunu sağladılar.

Wei Wang çalışma arkadaşlarının liderliğindeki bilim insanları, kulak dokusunu rejenere edebilen memeli türleri (tavşanlar dahil) ile rejenere edemeyen memeli türleri (fareler dahil) arasında kapsamlı bir genetik karşılaştırma gerçekleştirdi. Ekibin analizleri, yara kaynaklı fibroblastların (WIF) yaralanmadan sonra nasıl tepki verdiği konusunda önemli bir fark belirledi ve rejeneratif hayvanlarda A vitamini (retinoik asit; RA) üretmek için kritik öneme sahip belirli bir gen olan Aldh1a2'nin aktivasyonunu vurgulandı. Araştırma ekibi daha sonra RA'i dışarıdan uygulamanın veya Aldh1a2 genini aktiv etmenin transgenik farelerde kulak dokusu rejenerasyonunu yeniden aktive ettiğini gösterdi.

Ortak kıdemli araştırmacı Wang, çalışmanın birinci yazarı Dr. Weifeng Lin ve arkadaşlarıyla birlikte çalışmalarını Science dergisinde "Evrimsel olarak devre dışı bırakılmış bir genetik anahtarı açarak memeli rejenerasyonunun yeniden etkinleştirilmesi" başlığıyla yayımladılar. Araştırma raporunda, "Bulgularının, rejenerasyonun evriminin anlaşılmasını artırmaya yardımcı olabileceğine ve farklı organlarda ve türlerde rejenerasyonun başarısızlığının altında yatan mekanizmaları incelemek için potansiyel bir çerçeve sağlayabileceğine" dikkat çektiler.

Balık ve semender gibi bazı hayvanların aksine, memelilerin hasarlı dokuları veya organları tam olarak yenileme kapasiteleri sınırlıdır. Memelilerde rejenerasyonu tetiklemek için kök hücre tedavileri, gen düzenleme ve elektriksel uyarım gibi çeşitli........

© Aydınlık