menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Steilneset minnested og kvinnedagen

9 1
08.03.2025

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den internasjonale kvinnedagen 8. mars markeres over hele verden for å rette søkelyset mot kvinners situasjon: hva slags urett begås mot kvinner og hva kan gjøres for å bedre kvinners kår. I denne rammen trer Steilneset minnested i Vardø fram som et symboltungt sted. Minnestedets innhold skaper en forbindelse over fire århundrer fra 1600-tallet til vår tid.

Steilneset minnested

Steilneset minnested er bygd til minne om dem som mistet livet under trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. En meget streng trolldomsforfølgelse fant sted i Finnmark. Minnestedet ble åpnet av HM dronning Sonja i 2011. Det har tre komponenter: Kunst, Arkitektur, Historie. Kunstneren er Louise Bourgeois, som har skapt en installasjon: en stol med en flamme og speil montert over, som reflekterer flammen. Installasjonen er plassert i en glasspaviljong. Arkitekten er Peter Zumthor, som har tegnet minnestedets to bygninger: glasspaviljongen samt en lang, smal bygning, innvendig som en korridor. Historikeren er Liv Helene Willumsen, som har skrevet tekster til 91 minnetavler, en tekst for hvert av ofrene for trolldomsprosessene. Minnetavlene henger inne i den lange bygningen.

Antallet kvinner

Med en gang man som besøkende kommer inn i den lange bygningen på Steilneset minnested, bli man overveldet over det store antall minnetavler som henger der. De viser at trolldomsforfølgelsen i Finnmark hadde svært mange ofre, mennesker med navn tydeliggjort, mennesker som har levd i Finnmark og hatt sitt virke der. Hver minnetavle er nennsomt markert av et lite vindu med en enkel lyspære foran. Man må passere alle minnetavlene for å komme til........

© Avisa Nordland