menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü: İslamofobi Trump'la başlamadı ama onunla derinleşecek

5 0
17.03.2025

Akademisyen Salman Sayyid, 15 Mart İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü'nde dünyada artmakta olan İslamofobi eğilimini AA Analiz için kaleme aldı.

***

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden başkanlığa seçilmesi, İslamofobinin artmasına neden olan bir gelişme değil, onun bir yansımasıdır. On yıllardır kamuoyu üzerinde etkili olan kişiler, politika yapıcılar, düşünce kuruluşları ve medya, İslamofobinin yayılmasına ve zemin kazanmasına katkıda bulundu. İslamofobinin normalleşmesi, aşırı sağcı fikirlerin ana akım siyasette yer bulmasının önünü açtı. Bir zamanlar yalnızca aşırı sağcı gruplara ait kabul edilen söylemler, artık Batılı yönetimlerde sıradan hale geldi. Üstelik, İslamofobinin yükselişi yalnızca aşırı sağ partilerin seçim başarısıyla sınırlı kalmadı; sol, merkez ve sağdaki partiler ile organizasyonlar da bu durumu körükledi.

2024 yazında, Trump'ın yeniden seçilmesinden önce Britanya'da büyük çaplı İslamofobik saldırılar yaşandı. Şiddet olaylarını tetikleyen, bir Müslüman mültecinin üç genç kızı öldürdüğüne dair asılsız bir söylentiydi. Camilere saldırıldı, Müslüman olduğu düşünülen kişiler sokakta fiziksel şiddete maruz kaldı ve mülteci yurtları kundaklandı. Britanya’nın Batı’da Müslümanlar için nispeten güvenli bir ülke olduğuna inanan birçok insan bu olaylar karşısında şaşkına döndü. Ancak gerçek ortaya çıktığında, cinayetleri işleyenin ne bir mülteci ne de bir Müslüman olduğu, aksine Britanyalı bir Hristiyan olduğu anlaşıldı. Bu söylentinin nasıl yayıldığı ve neden şiddeti körüklediği, İslamofobinin toplumun ne kadar derinlerine işlediğini açıkça ortaya koydu.

İslamofobi sadece bireylerin ya da aşırı sağcı grupların teşvik ettiği bir durum değil. Medya patronları, teknoloji milyarderleri ve aşırı sağcı siyasetçiler kadar, ceza adaleti sistemi, göç politikaları ve eğitim kurumları da bu sorunun parçası. İşgal altındaki Filistin'de ve Hindistan'da evlerin yıkılması, Çin'de camilerin zorla........

© Anadolu Ajansı Analiz