menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İsrail'in Güney Suriye stratejisi başarılı olabilir mi?

8 0
11.03.2025

Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezinde Türkçe Araştırmaları Direktörü Ömer Özkızılcık, İsrail'in Suriye'de izlediği işgal stratejilerini ve olası sonuçlarını AA Analiz için kaleme aldı.

***

İsrail'in Suriye'nin güneyinde kalıcı bir işgal planı olup olmadığı son dönemde Süveyda'da yaşanan gelişmeler ve Dürzi toplumu etrafında şekillenen dinamiklerle birlikte yeniden gündeme geldi. İsrail, Suriye’de merkezi bir otoritenin güçlenmesini istemiyor ve bu doğrultuda bölgeyi etnik ve mezhepsel hatlar üzerinden parçalamaya yönelik adımlar atıyor. Ancak sahadaki gelişmeler Tel Aviv’in beklentileri doğrultusunda ilerlemeyebilir.

İsrail, Suriye’de zayıf bir Beşşar Esed rejiminden memnundu. Bu sebeple rejimin devrilmesi İsrail’i ciddi anlamda kaygılandırmış durumda. İsrail’in Suriye’ye yönelik düzenlediği 600’ün üzerinde hava saldırısında ülkenin neredeyse tüm stratejik silah sistemleri imha edildi. İsrail, bu gelişmelerin akabinde Golan Tepeleri’nde ilerleyerek tampon bölgeyi ele geçirdi ve bazı noktalarda tampon bölgeyi de aştı. İsrail'in en önemli ilerleyişiyse Suriye-Lübnan sınırındaki Hebron Dağı'na yerleşmesi oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye destekli bir Suriye hükümetinin tüm ülkede hakim olmasını mutlak surette engellenmesi gereken bir tehdit olarak görüyor. Bu bağlamda, Suriye hükümetinin Suriye’yi birleştirmesini engellemek ve Şam yönetimini zayıf tutmak için ülkede etnik temelli federalizm ve otonom bölgelerin oluşturulmasını istiyor.

İsrail otonom bölgelere ilaveten Suriye’nin güneyinde, yani Sünni Arapların yaşadığı Dera ve Kuneytra ile Dürzilerin yaşadığı Süveyda vilayetlerinin silahsızlandırılmış bölgeler olmasını istiyor. Özetle, İsrail zayıf bir Suriye istiyor.

Dürzilerin dini liderlerine Şeyh el Akıl denilir. İsrail’de ise tek bir Şeyh el Akıl bulunur. Şeyh Muaffak Tarif’in İsrail adına Suriye’deki Dürziler üzerinde etki kurmaya çalıştığı ve ABD'de bazı lobi faaliyetleri yürüttüğü ifade ediliyor. Şeyh Muaffak Tarif’in diğer Şeyh el Akıllardan farkı ise dedesidir. Tarif'in dedesi Dürzilerin şeyh el ruhuydu ve tüm Dürzi dini liderlerin üzerindeydi. Bu makamda şu an hiçbir Dürzi bulunmasa da Şeyh Tarif bu makam için belki de en güçlü aday konumunda.

Lübnan’da ise iki Şeyh el Akıl........

© Anadolu Ajansı Analiz