menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Rusya-Ukrayna savaşı cepheden diplomasi masasına taşınabilecek mi?

9 0
13.02.2025

Gazeteci ve Avrasya Araştırmacısı Mehmet Furkan Dündar, Ukrayna ve Rusya yetkililerinin barışa yönelik beklentilerini ve karşılıklı adımları AA Analiz için kaleme aldı.

***

Müzakere görüşmeleri Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana zaman zaman gündeme gelse de tarafların karşılıklı talepleri ve sahadaki askeri dinamikler nedeniyle somut bir ilerleme sağlanamamıştı. Ancak ABD'de Donald Trump’ın yeniden göreve gelmesi ve savaşı kısa sürede bitirebileceğine yönelik açıklamaları, müzakere sürecinin bu kez daha sağlam adımlarla kurulabilme ihtimalini artıran gelişmeler zinciri oluşturdu.

Trump’ın yakın ekibinin Ukrayna’ya ve diğer ülkelere yapılan yardımları zamanla azaltmaya ve Rusya ile doğrudan müzakere yürütmeye sıcak baktığı yönündeki mesajları, savaşın sona ermesi için bir fırsat penceresi açtı. Nitekim, Trump’ın doğrudan süreci yöneterek hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmeleri gerçekleştirmesi, tarafların barış arayışına dair mesajlarını netleştirdi.

Öyle ki son bir ay, savaş meydanından çok, diplomatik cephede kazanılmaya çalışılan bir mücadeleye sahne oldu. Trump, sağlanan yardımlara karşılık olarak Ukrayna’daki nadir elementlerden 500 milyar dolarlık bir pay talep ettiğini açıkça dile getirdi. Eski ABD Başkanı Joe Biden dönemindeki Ukrayna'ya koşulsuz yardımların yerini, Trump’ın daha ekonomik fayda ve pazarlık odaklı stratejik yaklaşımı almış görünüyor.

Ancak, şüphesiz ki, müzakere görüşmelerinin takvime alınabilmesi için tarafların ön hazırlık süreçlerini tamamlaması gerekiyor. Liderler düzeyinde gerçekleşecek bir zirveden önce, çalışma ekiplerinin temel müzakere başlıklarında uzlaşı sağlaması kritik bir gereklilik olarak öne çıkıyor. Bu durum, savaşın sona erme sürecinin bir gün veya bir hafta gibi kısa bir sürede gerçekleşmesinin pek olası olmadığını gösteriyor.

Moskova, barış görüşmelerine yönelik stratejisini belirlerken yalnızca askeri kazanımları değil, dünyadaki siyasi gelişmeleri de dikkate alıyor. ABD’nin Ukrayna’ya olan desteğinde herhangi bir zayıflama olup olmayacağı, Rusya’nın müzakere sürecine yönelik en önemli beklentilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Washington’ın Ukrayna’ya sağladığı askeri ve mali yardımlar, Kiev’in savaş kapasitesini sürdürebilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir.

Öte yandan, Avrupa’da yaklaşan seçimler de Rusya için stratejik bir hesap unsuru olarak öne çıkıyor. Sağ popülist hareketlerin Avrupa genelinde yükselmesi, Ukrayna’ya verilen........

© Anadolu Ajansı Analiz