Mesajlaşma uygulamaları ulusal güvenliği tehdit mi ediyor?
ADEO Cyber Security şirketinde siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu, mesajlaşma uygulamalarının güvenlik risklerini AA Analiz için kaleme aldı.
***
Günümüzde mesajlaşma uygulamaları sadece bireylerin iletişim kurduğu araçlar değil, aynı zamanda devletlerin, özellikle de istihbarat servislerinin ilgisini çeken birer veri kaynağı haline geldi çünkü bu uygulamalar aracılığıyla milyonlarca insan hem özel hem de toplumsal hayatlarına dair pek çok bilgi paylaşıyor. İstihbarat servisleri de bu büyük veriyi elde edebiliyor ve çeşitli amaçlarla kullanıyor.
Mesajlaşma uygulamaları, kullanışlı olmaları ve veri kaynağı olarak fayda sağlamalarının yanında bazı risk ve tehditler de teşkil edebiliyor. Bazı devletler, ulusal güvenliğe tehdit olarak gördüğü WhatsApp ve Telegram gibi pek çok mesajlaşma uygulamasının devlet kurumları içerisinde ya da ülke çapında kullanımını yasaklayabiliyor.
Bu konuda pek çok devlet tarafından yakın zamanda çeşitli adımlar atıldı. Örneğin, İsrail ile İran arasındaki çatışmaların sona yaklaştığı günlerde İran devlet televizyonundan yayınlanan bir uyarı, mesajlaşma uygulamalarının İran için tehlikesine işaret ediyordu. İran hükümeti, dünyada en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın, İsrail istihbarat servislerine göndermek üzere kullanıcı bilgilerini topladığını iddia ederek, vatandaşlarına akıllı telefonlarından WhatsApp'ı kaldırmaları için çağrıda bulunmuştu. İran'ın bu çağrısı sonrası, pek çok ülkede WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaların ne kadar güvenli olduğu konusunda tartışmalar yeniden başladı.
Geçtiğimiz haftalarda ABD tarafından da benzer girişime şahit olduk. ABD Temsilciler Meclisi, WhatsApp uygulamasını Meclis'teki tüm cihazlarda yasakladı. Temsilciler Meclisi üyelerine ve personeline gönderilen bildiride, WhatsApp'ın kullanıcı verilerini nasıl koruduğu konusunda yeterince şeffaf olmaması, depolanan verilerin şifrelemeye sahip olmaması ve uygulamanın kullanımıyla ilgili olası güvenlik açıkları nedeniyle yüksek riskli olduğu açıklandı.
Mesajlaşma uygulamalarının devlet destekli olarak yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine örnek olması açısından Rusya'nın girişimi de kayda değerdir. Çeşitli haber kaynakları, Rusya'nın WhatsApp ve Telegram'a rakip olacak devlet destekli mesajlaşma uygulamasını geliştirdiğini açıkladı. WhatsApp ve Telegram'daki güvenlik endişelerinden dolayı geliştirilecek olan uygulamanın devlet hizmetleriyle de entegre olacağı ve uygulama sayesinde kullanıcıların, mesajlaşma ve arama yapabilmenin yanında, resmi belgeleri elektronik olarak imzalayabileceği, pasaportlar ve öğrenci kimlik kartları da dahil olmak üzere çeşitli belgelere erişebileceği söyleniyor.
Bütün bu gelişmeler, geçmişten de gelen bazı endişelerle birlikte değerlendirildiğinde, devletlerin çeşitli mesajlaşma uygulamalarında ciddi güvenlik problemleri gördüğünü net olarak ortaya koyuyor. Bu güvenlik problemlerinin de çoğu zaman doğrudan ulusal........
© Anadolu Ajansı Analiz
