İran-İsrail krizinin siber savaşlar cephesinde neler oluyor?
ADEO Cyber Security şirketinde siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu, İran-İsrail arasındaki siber savaşları ve siber saldırıların bölge ülkeleri için doğuracağı riskleri AA Analiz için kaleme aldı.
***
Jeopolitik gerilim ve krizlerin askeri harekatlara dönüştüğü zamanlarda siber çatışmaların ve hatta siber savaşların da mutlaka devrede olduğu bir dönemden geçiyoruz. Özellikle son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerindeki çatışma veya savaşlarda olduğu gibi bugün İran ile İsrail arasında devam eden çatışmalarda da siber alanın bir şekilde kullanıldığını gördük.
İki ülkenin geçmişten beri devam eden siber saldırı faaliyetleri, son bir haftadır birbirlerine yönelik gerçekleştirdikleri hava saldırıları süresince de kendini gösterdi. Fakat bu siber saldırı faaliyetlerinin geçmiş dönemdekilere göre nispeten daha düşük yoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz.
İsrail ve İran arasındaki siber çatışmalar çok uzun yıllardır devam ediyor. Dijital cephedeki bu çatışmalar ve saldırılar genellikle istihbarat operasyonlarına paralel olarak gerçekleşiyor. Geçmişe kıyasla bu saldırılar bugün siber sabotaj değil, daha çok siber casusluk ve siber istihbarat operasyonlarına odaklanıyor. Bunun iki nedeni olabilir.
Birincisi, hem İran hem de İsrail'deki siber aktörler, tahrip edici ve hasarlar veren siber saldırılar yerine çoğunlukla hava/füze saldırıları süresince sahadaki operasyonlara istihbarat desteğinde bulunma amaçlı siber faaliyet yürütüyor olabilirler. Her iki ülkedeki devlet kurumları, özel amaçlı kuruluşlar gibi bazı hassas noktaların vurulması ve kritik hedeflerden veri elde etmeye yönelik siber operasyonlar buna örnek verilebilir.
İkincisi, İran açısından bakarsak bir süredir ülkedeki ulusal internet ağı zaten kısıtlanmış durumda. Ülke genelindeki internet erişiminin kimi zaman çökme noktasına geldiği durumlar da yaşandı. İranlı yetkililer, bunun gerekçesini "İsrail'in siber saldırılarından korunmak" olarak açıkladı.
Ayrıca, çeşitli elektronik cihazlar ve teknolojik altyapı noktasında da İran'da bir izolasyon söz konusu. Bu konuda da İranlı yetkililerin, üst düzey isimlere akıllı telefon ve internet bağlantılı cihaz kullanmamaları yönünde talimat verdiği biliniyor.
Böyle olunca İsrail'in İran'a doğrudan ve dolaylı yollardan siber saldırılarda bulunma imkanı çok sınırlı olacaktır. Aynı şekilde dış internet ağına erişim sorunları olan İranlı siber aktörlerin İsrail'e yönelik siber saldırıları da mümkün hale gelmeyecek ya da çok kısıtlı seviyede olacaktır.
Hem İsrail'in hem de İran'ın perde arkasında oldukça hedefli ve gizli siber operasyonlar yürütmeye çalıştığı bilinen bir gerçek olsa da şimdiye kadar görünen siber operasyonlar genellikle "hacktivist" cephelerden gelmiştir. Devlet dışı aktörler olan "hacktivist koalisyonların" giderek çoğaldığını görüyoruz. Bazı kaynaklar, yaklaşık 90 hacktivist grubun İran'ı desteklediğini, buna karşılık İsrail'e destek amaçlı........
© Anadolu Ajansı Analiz
