menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

2005'ten 2025'e Türkiye'nin Afrika'da 20 yılı

11 0
25.03.2025

Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Dr. Serhat Orakçı, Türkiye'nin 20 yıllık Afrika açılımını ve ilişkilerin bugün ulaştığı noktayı AA Analiz için kaleme aldı.

***

Türkiye'nin 2005'i "Afrika Yılı" ilan edip Afrika Birliğine ev sahipliği yapan Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika kıtasındaki ilk Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ofisini açmasının üstünden tam 20 yıl geçti. Türkiye'nin dış politikasını yeniden yapılandırma niyetinde ve kararlılığında olduğunu algılayamayan dış çevrelerin o günlerde geçici heves şeklinde yorumlamayı yeğlediği bu açılım sayesinde bugün Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında eğitimden savunmaya pek çok yeni işbirliği alanı açılmış vaziyette. Kanaatimizce 2005'ten 2025'e aradan geçen 20 yılın hatırına Afrika'daki ortaya konan açılımın Türkiye için nasıl şekillendiğini ve bu süreçte ne tür kritik adımlar atıldığını değerlendirmek yerinde olacaktır.

Türkiye'nin 2005'te başlattığı Afrika'ya açılım politikası 2008'de ilk meyvesini vererek Türkiye'nin Afrika Birliği ile birlikte ilk Afrika-Türkiye Ortaklık Zirvesi'ni düzenlemesi ve ardından da birlik nezdinde "stratejik ortak" olarak kabul edilmesiyle sonuçlandı. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin yanında Afrika Birliğinin stratejik ortağı haline gelen Türkiye, hızla attığı adımları sıklaştırmaya ve kıtada kurumsallaşmaya başladı. Bu minvalde kıtadaki diplomatik misyon sayısını artıran Türkiye, aynı zamanda da çok sayıda ülkeyle ikili işbirliği anlaşması imzalayarak ticaret hacmine ivme kazandırmayı başardı.

Diplomatik girişimlerin yanında kıta ülkelerine yapılan üst düzey ziyaretlerin Türkiye-Afrika ilişkilerinin gelişiminde itici rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek. Türkiye tarafından 30'un üzerinde Afrika ülkesine cumhurbaşkanlığı düzeyinde üst düzey ziyaret gerçekleştirilmesi hem ikili ilişkileri hem de Afrika Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilere yoğunluk kazandırdı. Bu stratejinin karşılıklı bir hal almasıyla Ankara, Afrikalı liderlerin uğrak yerlerinden biri haline geldi.

Bu ziyaretlerden en dikkat çekicisi belki de 2011'de Somali'ye yapılan tarihi........

© Anadolu Ajansı Analiz