Yerleşimci kolonyalizmin silahları: Bir işgal yöntemi olarak yeşil ormanlar ekolojisi
Mardin Artuklu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Menderes Kurt, İsrail'in yeşil ormanlar ekolojisi stratejisiyle Filistin topraklarını nasıl işgal ettiğini AA Analiz için kaleme aldı.
***
Yerleşimci bir yapıya sahip olan İsrail, Filistin'deki varlığını görünür kılmak ve bölgeyi Filistinsizleştirmek için birçok yönteme başvurmaktadır. Bu yöntemler öncelikle Filistinlileri yerlerinden etmek ve fiziki olarak bölgeyi işgal etmek üzerinedir. Burada asıl amaç, Filistin varlığının hem fiziki hem de söylemsel anlamda silinmesidir.
Bir yerleşimci tarafından Batı Şeria'daki bir Filistin toprağı işgal edildiğinde öncelikle yapılan şey, o toprakta Yahudilerin "tarihsel miraslarının" olduğuna dair bir söylem oluşturmaktır. Bu söylemi fiziksel olarak kanıtlamak amacıyla yapılan ikinci şey ise arkeolojik sit alanı oluşturarak, işgal edilen yerin gerçek görünümünü ve aitliğini ortadan kaldırmaktır. İsrail, işgalini örtmek için insanları sürme, maddi izleri yok etme, sit alanı oluşturarak bölgeyi özel alana çevirme gibi birçok yöntem kullanıyor ve bu yöntemler İsrail'in kuruluşundan beri aynı şekilde devam ediyor.
İsrail işgalini örtmek amacıyla kullanılan bir diğer yöntem ise yeşil ormanlar ekolojisidir. Yeşil ormanlar ekolojisi yöntemi, İsrail'in kuruluşundan itibaren işgal ettiği topraklara ve yerinden ettiği Filistinlilere dair izleri görünmez kılmak için kullandığı yöntemlerden biridir. Bu yöntemle, ormanlaştırmanın yerleşimci kolonyalist bir ülkenin elinde nasıl bir işgal silahına dönüştüğünü görebiliriz.
İsrail'in çevrecilik söylemi ve uygulamaları, Filistin halkına yönelik sömürgeci projesinin ayrılmaz bir parçasıdır. "Yeşil Sömürgecilik" olarak adlandırılan bu durum, apartheid devleti İsrail'in, Filistin halkının izlerini ortadan kaldırmak ve topraklarını gasbetmek için çevreciliği nasıl araçsallaştırdığını ortaya koymaktadır. İsrail'in, ulusal parklar, ormanlar ve doğa rezervleri gibi "korunan alanlar" oluşturmasının ardında yalnızca çevreyi koruma amacı yoktur. Aksine bu çaba 4 temel sömürgeci hedefi gerçekleştirmeye yönelik stratejik bir araçtır.
Bu hedeflerden ilki, arazi gaspını meşrulaştırmaktır. İsrail, korunan alanlar ilan ederek Filistin topraklarını kendi kontrolü altına almakta ve bu durumu çevreyi koruma gerekçesiyle meşrulaştırmaktadır. İsrail, bu alanları "yeşil koloniler" olarak adlandırmakta ve bunları Filistinlilerin yoğun olarak yaşadığı stratejik bölgelerde yoğunlaştırmaktadır. Örneğin Kudüs bölgesi, işgal altındaki Batı Şeria ve Golan Tepeleri, Güney ve Kuzey Filistin, bu yoğunlaşmanın görüldüğü yerlerdir.
Hedeflerden ikincisi ise Filistinli mültecilerin dönüşünü engellemektir.........
© Anadolu Ajansı Analiz
