menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ABD-Ermenistan "Stratejik Ortaklığı" ne vadediyor?

12 1
30.01.2025

Azerbaycan Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi Dış Politika Bölüm Başkanı Dr. Cavid Veliyev, ABD-Ermenistan arasında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşmasının iki ülke ve bölge ilişkileri için ne anlama geldiğini AA Analiz için kaleme aldı.

***

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Ermenistan arasında uzun zamandır müzakere konusu olan Stratejik Ortaklık Anlaşması 15 Ocak tarihinde Joe Biden Başkanlığı döneminin bitmesine 5 gün kala ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasında Washington'da imzalandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında 5 Nisan 2024'te Brüksel'de yapılan toplantıda bu anlaşma gündeme alındı ve ABD ile Ermenistan arasında temaslar hızla artmaya başladı.

Karabağ Zaferi sonrası Azerbaycan ve Türkiye'nin Güney Kafkasya'da artan etkinliği, Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte Avrasya bölgesinde yaşanan jeopolitik rekabetin Güney Kafkasya'ya yayılması ve Gürcistan'ın Batı'dan uzaklaşması ABD ile Ermenistan arasında temasların artma nedenleri olarak gösterilebilir.

Paşinyan yönetimi, yaşanan bu gelişmeleri bir fırsat olarak görüyor ve bu tür anlaşmalar ile Batı ittifakının bir parçası olmayı hedefliyor. Nitekim, Ermeni Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) gündeme getirdiği Avrupa Birliği (AB) üyeliği yasa tasarısını parlamento gündemine alan Ermenistan Hükümeti, Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGÖA) üyeliğini de dondurdu. Paşinyan, Avrasya Ekonomik Birliği'nin (AEB) sonuncu toplantısına ise fiziki değil uzaktan katıldı. Bunlarla birlikte, 2024 yılında Erivan havalimanı Zvartnots'dan çıkartılan Rus sınır birlikleri, 1 Ocak 2025 itibarıyla İran-Ermenistan sınırlarını Ermeni sınır birliklerine devretti.

Stratejik ortaklık anlaşması 5 başlıktan oluşuyor, işbirliğinin temel ilkeleri, ekonomik, ticaret, taşımacılık ve enerji alanında işbirliği, savunma ve güvenlik alanında işbirliği, demokrasi, adalet ve kapsayıcılığı kuvvetlendirmek ve kültürler arası işbirliği.

Anlaşmada ABD, bölgesel gelişmeler ve Ermenistan-Azerbaycan arasında normalleşme süreci karşısında dengeyi Ermenistan lehine bozarak Erivan'a desteğini açıkça beyan etti. ABD Ermenistan'ın Avro-Atlantik topluluk ile politik, güvenlik ve sosyal bağlarının derinleştirilmesinden memnuniyet duyduğunu, Azerbaycan-Ermenistan arasında kalıcı barışı ve sınırların 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na uygun belirlenmesini desteklediğini açıkladı. ABD aynı zamanda, Güney Kafkasya'da bölgesel taşımacılık hatlarının devletlerin tam egemenlik ve toprak........

© Anadolu Ajansı Analiz