menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hindistan'ın dış politika stratejisi nasıl şekilleniyor?

17 0
27.02.2025

Maulana Azad Ulusal Urdu Üniversitesi Misafir Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Kutlutürk, çok kutuplu dünya düzeninin konuşulduğu günlerde Hindistan'ın yükselen gücünü ve dış politikada attığı adımları AA Analiz için kaleme aldı.

***

Hindistan, 2025'in başından beri iç ve dış politikada hareketli günler yaşıyor. İktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) şubat ayının başında Delhi yasama meclisi seçimleri için kurulan sandıktan büyük bir zaferle çıktı. Aynı günlerde Bengaluru kentinde Asya'nın en büyük havacılık fuarı gerçekleştirildi. Bu fuarda boy gösteren Rusya havacılık şirketinin beşinci nesil Su-57 savaş uçağının Hindistan'da üretilebileceği yönünde teklifte bulunduğu haberleri çıktı.

İç gündemde bunlar yaşanırken Başbakan Narendra Modi, 11 Şubat'ta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te bir araya geldi. Ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ziyareti gerçekleşti. Modi, ayağının tozuyla döndüğü Delhi de bu sefer Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'yi ağırladı. Modi'nin, Al Sani'yi diplomatik teamüllerde eşine az rastlanır bir şekilde havaalanına giderek karşılaması dikkat çekti. Bu tutumu iç basında Katar'ın, Hindistan için diplomatik bir ortaklığın ötesinde çok daha önemli bir konuma sahip olduğu şeklinde yorumlandı.

Tüm bu gelişmeler, transatlantik ilişkiler bağlamında Hindistan’ın nerede konumlanacağı, Asya-Pasifik'te ne tür bir rol üstleneceği ve özellikle de çok kutuplu olmaya doğru evrilen yeni dünya düzeninde nasıl bir mevki kazanacağı gibi soruları beraberinde getiriyor.

Hindistan’ın dış politika stratejisinin özellikle BJP iktidarından sonra diğer uluslara "eşit mesafede uzak kalma" anlayışından öte "eşit mesafede yakın olma" ekseninde yön değiştirdiği görülüyor. Bunun arkasında hükümetin dillendirdiği ve aslında kökleri Purana metinlerine dayanan felsefi bir söylem yatıyor. Bu söylem tüm dünyanın dostu anlamına gelen "Vişvabandhu" kavramıyla karşımıza çıkıyor. Bu yaklaşım tarzı, Hindistan'ın Eylül 2023'de G20 Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığı dönemde tema olarak belirlediği "Tek Dünya Tek Aile" anlamına gelen "Vasudhaiva Kutumbakam" söylemiyle de ilişkili. Dolayısıyla yöneticilerin politik duruşlarını belirlerken milli ve kültürel değerlerine de referansta bulundukları görülüyor.

Yeni Delhi'nin dış politikadaki yaklaşımı, ulusal güvenliğini ve çıkarlarını merkeze alan dengeli bir siyaset izlenmesini beraberinde getiriyor. Hindistan'ın bir taraftan BRICS; diğer taraftan da Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) teşkilatlarında yer alması bunu teyit ediyor. Esansında bu strateji riskleri olsa da Hindistan’a farklı unsurları dengeleyebilecek bir alan da açıyor. Örneğin, Hindistan QUAD'da yer alarak ABD ile........

© Anadolu Ajansı Analiz