Dodik krizi Bosna Hersek için bir tehdit olabilir mi?
TRT World Balkan Masası Sorumlusu Abdulvehab Ejupi, Milorad Dodik krizini ve uluslararası toplum nezdinde Bosna Hersek'in bütünlüğünün önemini AA Analiz için kaleme aldı.
***
Bosna Hersek, 1990’lardan bu yana en ciddi siyasi krizlerinden birini yaşıyor. Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik’in ayrılıkçı politikaları ve uluslararası hukuka meydan okuyan tutumu, ülkedeki kırılgan dengeyi tehdit ediyor.
Hakkında 27 Mart'ta uluslararası yakalama kararı çıkarılan Dodik, buna rağmen Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşerek Rusya’dan destek beklediğini açıkça gösterdi. Bu durum, Balkanlar’daki jeopolitik dinamikleri etkileme potansiyeli taşısa da Avrupa Birliği (AB), Türkiye ve NATO’nun kararlı duruşu ile Rusya’nın sınırlı kapasitesi, Dodik’in hamlelerinin etkisini sınırlandırdı.
Dodik'le ilgili hukuki süreç, Birleşmiş Milletlerin (BM) barış temsilcisi Christian Schmidt’in kararlarına uymayı reddetmesiyle başladı. Saraybosna’daki Devlet Mahkemesi, 26 Şubat'ta Dodik’e 1 yıl hapis, 6 yıl kamu görevinden men cezası verdi.
Sırp Cumhuriyeti'nde, Bosna Hersek devlet kurumlarının faaliyetlerini engelleyen yasaların kabul edilmesiyle beraber, Dodik ve müttefikleri NSRS Başkanı Nenad Stevandic ve RS Başbakanı Radovan Viskovic hakkında önce ulusal ardından uluslararası yakalama kararı çıkarıldı.
Dodik'in bu süreçte Sırbistan ve İsrail’e seyahat etmesi ardından 31 Mart’ta Moskova’da Putin ile buluşması uluslararası kamuoyunun tepkisini çekti. 2 Nisan’da Bosna Hersek'e dönen Dodik, Macaristan, Sırbistan, Rusya ve Karadağ’ın Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol)........
© Anadolu Ajansı Analiz
