Türkiye ABD krizinde fırsat görüyor
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü, bölgede geniş çapta memnuniyetle karşılandı. Trump yönetiminin başlangıcından bu yana ABD’de yaşanan kaos ve kriz dönemine rağmen, bazıları hâlâ bir fırsat olduğunu düşünüyor. Türkiye içinse ABD’deki krizden kazanç sağlama konusundaki güven hâlâ sağlam. Ancak Türkiye’nin Başkan Trump’a fazla güvenmesi hâlâ tehlikeli bir kumar.
Azerbaycan’dan Türkiye’ye kadar, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçilmesi, memnuniyetle karşılanan bir gelişme olarak görüldü. Gürcistan hükümeti bile Trump’ın dönüşünü, Avrupa’dan uzaklaşıp Rusya’ya yakınlaşma yönündeki kendi hamlesinin bir onayı olarak değerlendirdi.
Azerbaycan’dan bakıldığında da tablo olumluydu. Bakü, ABD’nin demokrasi ve insan haklarına geleneksel vurgusunun sona ermesini memnuniyetle karşıladı. Trump yönetimiyle birlikte Azerbaycan liderliği, Washington’un dış politikada daha çok “anlaşmalar” peşinde koşan, “güçlü” otoriter liderleri benimseyen ve daha pragmatik bir yaklaşım benimsediğini ve bu değerlendirmede haklı olduklarını görüyor.
Ancak Trump yönetiminden somut faydalar elde etmeye en çok odaklanan ülke Türkiye oldu. Bu durum, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği Washington ziyaretiyle en net şekilde ortaya çıktı. Ziyaretin zamanlaması, ABD’nin küresel rolünden geri çekildiği bir dönemde, Türkiye gibi bölgesel güçlerin ve aktörlerin bu fırsatı değerlendirmesi amacıyla yapılmıştı.
Ankara bu tür bir fırsatın farkında ve hükümete yakın düşünce kuruluşu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) da yakın zamanda belirttiği üzere, Türkiye “bu yapısal değişimin yarattığı stratejik açılımları değerlendirerek” hem “Batı ile olan bağlarını güçlendirebilir” hem de “bölgesel etkisini artırabilir.” (1)
SETA Vakfı raporunda ayrıca, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin stratejik özerkliği, en güçlü varlığı haline........
© Agos
