Ermenistan-Türkiye: Normalleşme Süreci’ne yeni bir ivme
Paşinyan'ın son açıklamalar bile ülke içinde kayda değer bir öfke ya da tepkiye yol açmadı. Başbakanın sözlerine yönelik olumsuz tepkiler büyük ölçüde bir grup Ermeni tarihçi ve siyasi muhalif grup arasında yoğunlaştı, ancak kamuoyunda ciddi bir tepkiyi tetiklemedi. Ermenistan- Azerbaycan anlaşmasının temel zayıflığı ise, herhangi bir uluslararası gözetimin ve uluslararası garantinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu da herhangi bir imza töreninin “ertesi günü” dahi ortada bir risk olduğu anlamına gelmektedir.
Ermenistan-Türkiye “normalleşme” süreci, karmaşık seyri nedeniyle hiçbir zaman kolay bir süreç olmadı ve her zaman ilerleme ve gerilemelerle dolu bir süreç olageldi. Ancak son dönemde yaşanan iki gelişme, normalleşme sürecinin başarıya ulaşması için yeni bir iyimserlik havası ve gerçek bir ivme sağladı. Her ne kadar bu iki gelişmenin zamanlaması daha ziyade bir tesadüf olsa da, birbirleriyle ilintili olup her biri ayrı bir önem taşıyor.Bu iki gelişmeden ilki, Ermenistan hükümetinin Türkiye'den bir grup önde gelen gazeteciyi davet etmesi ve ağırlamasıydı. Ziyaret Ermeni tarafınca, Ermenistan'ın Türkiye medyasındaki imajını şekillendirmeye ve geliştirmeye yönelik daha geniş bir girişimin parçası olarak düzenlendi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, kendisini ziyaret eden Türkiye’den gelen gazetecilerle yaptığı görüşmede, hem Türkiye ile ilişkiler hem de Ermenistan'ın Azerbaycan ile savaş sonrası müzakereleri de dahil olmak üzere hükümetinin daha geniş kapsamlı konulara ilişkin politika ve perspektifleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Bu uzun toplantı esnasında Ermenistan Başbakanı, özellikle Ermeni soykırımı meselesine ilişkin görüş ve tutumuyla ilgili samimi ve zaman zaman tartışmalı yorumlarda bulundu.
Ermenistan Başbakanı, Soykırım anlatısına meydan okuyor
Paşinyan özellikle “Resmi pozisyonumuz Ermeni soykırımının uluslararası alanda tanınmasının bugün dış politika önceliklerimiz arasında yer almadığı yönündedir” diyerek Soykırım konusunun uzun zamandır Türkiye ile yapılan görüşmelerde yer almadığını vurguladı. Üçüncü ülkelerde soykırımın tanınması için yürütülen kampanyaların etkilerine de değinen Başbakan Paşinyan “Uzak bir ülkenin parlamentosu veya hükümeti bir karar aldığında, biz bu karardan büyük bir ilham alıyoruz. Bizim gerçekliğimizde durum budur ve bunda gizli bir şey yok. Ancak bu tür kararlar alındığında ve o kararın getirdiği coşku ya da sevinç kaybolduğunda, bir sonraki anda şu soru ortaya çıkıyor: Bu karar bizim........
© Agos
