Vicdanın hafızası olarak bayram
Bir bakas tarafndan hatrlanmak, bu dnyada bir yerimizin olduuna dair bir gvencedir. Varlmzn hala birileri iin bir anlam ifade ettiini hissetmektir. Bayram, modern hayatn getirdii bireyselleme ve yabanclama olgularnn glgesinde, bu temel insani ihtiyacmz, hatrlanma ihtiyacmz adeta yzmze vurur.
Cennet ztrk/ Yazar
Bayramlar, toplumlarn kolektif takviminde iaretlenmi zel zamanlardr. Toplumumuzun ortak hafzasnda derin izler brakan mstesna zaman dilimleridir. lk bakta, bu gnler; camilerde omuz omuza klnan bayram namazlar, zenle hazrlanan ve kalabalk sofralarda sevdiklerimizle paylatmz lezzetli yemekler, prl prl temizlenmi evler, samimi ziyaretler ve anlaml hediyeler gibi bir dizi ritel silsilesi olarak alglanabilir. Ancak bu dsal ve kkl geleneklerin ardnda, insanolunun en temel psikolojik ihtiyalarndan olan anlam aray ve aidiyet duygusu yatar. Bayram, sadece dini bir vecibenin yerine getirilmesi deil, ayn zamanda ruhumuzun derinliklerine dokunan, bizi birbirimize daha da yaknlatran ve isel bir yenilenme frsat sunan ok boyutlu bir olgudur.
Bizler, sadece biyolojik varlklar olarak hayatta kalmakla yetinmeyiz. Varoluumuzun anlamn, canllmzn her ann hissederek idrak ederiz. Bu balamda bayram, modern hayatn koturmacas iinde sklkla unuttuumuz "burada ve imdi" olma halimizi bize yeniden hatrlatan nadir anlardan biridir. Gnlk yaamn monotonluu ve tela altnda bastrdmz duygular, bayramn o kendine has atmosferinde yava yava su yzne kar. Sevdiklerimizle bir araya gelmenin verdii huzur, gemi bayramlara dair tatl hatralarn canlanmas, gelecee dair umutlarn yeermesi gibi pek ok duygu, bayramn ruhumuzu nasl beslediinin somut gstergeleridir.
zmze bakma frsat
Ramazan aynn sonunda idrak ettiimiz Ramazan Bayram, sadece dini bir ibadetin tamamlanmas anlamna gelmez. Ayn zamanda, zne baktmzda, kiinin kendi i dnyasna ve evresindeki insanlara yeniden dnme, onlarla balarn glendirme andr. brahimi dinlerdeki nemli bir ibadet olan itikafn manevi inzivas gibi, Ramazan Bayram da Hz. Muhammed'in (s.a.v.) peygamberlik ncesi ve sonras dnemlerindeki yalnzln ve bu yalnzlkta yaad derin dnm hatrlatr. Belki de bu mbarek gn, sadece kkl bir gelenein kutlanmas olarak deil, ayn zamanda isel bir arnma ve yenilenme festivali olarak da okuyabiliriz. Tutulan orularla nefsimizi terbiye ettiimiz, yaplan ibadetlerle ruhumuzu arndrdmz Ramazan aynn ardndan gelen Bayram, bu manevi........
© Açık Görüş
