menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yargıdan neden hepimiz şikayetçiyiz?

33 0
07.05.2025

Başlıktaki soruya bakıp “Bu da soru mu şimdi” diye düşünebilirsiniz.

Haksız da olmazsınız. Ama yine de sormak lazım sahiden: Neden şikayet ediyoruz biz yargıdan?

Siyasi ve taraflı yargıya ilişkin görüşlerimi daha sonraya bırakıyorum. Yani bu şikayetlerimizi bir an için unutsak, asla siyasetin emrinde hareket etmeyen ve doğru bildiğini yapan, ayrıca tarafsızlığı konusunda tartışma bile olmayan bir yargımız olsa dahi durum vahim aslında.

Bunu da rakamlar ortaya koyuyor.

Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı 2024 yılına ait Adalet İstatistikleri’nden aktarıyorum.

Diyelim ki bir ceza davasından söz ediyoruz. Buna ilişkin soruşturmalar savcılıklarımızda ortalama 160 günde tamamlanmış. Oradan tabii mahkemeye yansımış, ülkemizde bir ceza davası ortalama 238 gün sürmüş geçen yıl. Bir sonraki aşama “istinaf” yani bölge adliye mahkemesi. Ceza davası orada 271 günde sonuçlanmış ortalama. Tabii sonra Yargıtay aşaması var. O da ortalama 625 gün.

Toplam 1294 gün. Yani 3 yıl ve 199 gün.

Bu dehşet verici süre herhalde kimseyi memnun etmeyen bir şey.

Tabii şunu unutmayın: Yargı dediğimiz şey temelde üç ayrı daldan oluşuyor. Bu ceza yargısıyla ilgili kısmı işin. Vatandaşların yasalara karşı, kamuya karşı işledikleri iddia olunan suçlar bunlar.

Medyaya yansıyan en büyük şikayetler, siyasi tartışma gündemimizden eksik olmayan tartışmalar hep ceza yargısıyla ilgili.

Ama yargı ceza yargılamasından ibaret değil. Bir de hukuk yargısı veya “sivil yargı” var, vatandaşların birbirleri arasındaki anlaşmazlıklara bakan. Ve son olarak bir de idari yargı var, vergi anlaşmazlıkları dahil vatandaşın devlete karşı açtığı davalara bakan. Buralarda da yargılama süreleri inanılmaz derecede uzun.

Ancak tek meselemiz........

© 10 Haber