Türkiye’nin bağımsızlık bayramı
Daha önce birkaç kez yazdım, tekrar edeceğim:
Bence bizim en önemli milli bayramımız 29 Ekim’lerde kutladığımız Cumhuriyet Bayramı değil, 23 Nisan’larda kutladığımız Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.
Bağımsızlık, önce zihinlerde elde edilen bir şeydir. Onu ancak zihninizde oluşturduktan sonra fiilen de başarabilirsiniz. 23 Nisan o zihnin oluştuğu günün adıdır.
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da kafasında son derece net bir planda Samsun’a ayak bastı.
Başlatacağı devrimin temel sloganı kafasındaydı: Hakimiyet, kayıtsız şartsız milletindir!
Samsun’a ayak basmasından sadece bir ay sonra yayınlanan Amasya Tamimi’nin üç ve dördüncü maddeleri çok nettir: “Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin içinde bulunduğu durum ve şartların gereğini yerine getirmek ve haklarını gür sesle cihana duyurmak için, her türlü baskı ve kontrolden uzak millî bir heyetin varlığı zaruridir.”
22 Haziran 1919’da yayınlanan Amasya Tamimi’nden sonra Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı, “milli egemenlik” fikri ve “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” ifadesi iyice yerleştirildi, tamimden 10 ay sonra 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da toplandı.
Milli Mücadele, bir halkın kurtuluş savaşı olarak o gün orada başladı. Ondan öncesi bu aşamaya geçmek için hazırlıktır hep.
Nutuk’u dikkatle okursanız göreceksiniz: Milyonlarca detay vardır uğraşılması gereken ve Atatürk bazen telgraf başında, bazen toplantılarda, bazen tek başına o detayların her biriyle uğraşır. Ama yanlış anlamayın: Bu mikro yönetim yapma........
© 10 Haber
