menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sıcak paraya bir kez daha elveda: Kaç para kaybettiler?

24 0
26.03.2025

Türlü çeşitli isimleri var, yabancılar ‘carry trade’ diyorlar, biz ‘sıcak para.’

Adının önemi yok, yöntemin var:

Diyelim ki yabancı para cinsinden birikimleriniz var, dolar, euro, Japon yeni, Suud Riyali, Rus Rublesi fark etmez. Bu ülkelerden birinin vatandaşı veya Türk vatandaşı olmanızın da çok önemi yok yöntem açısından.

Yabancı parayı getirip TL’ye dönüyorsunuz ve o TL ile gidip kolayca likide dönebilir bir yatırım aracı alıyorsunuz. Bu araç, çoğunlukla DİBS diye kısaltılan devlet iç borçlanma senetleri.

Umduğunuz şey şu: TL ansızın değer kaybetmeyecek, değer kaybı görece istikrarlı olacak ve bu arada sizin yatırım yaptığınız DİBS’lerin fiyatı ansızın düşmeyecek (yani faizi yükselmeyecek).

Bu iki şart bir arada yerine geldiğinde siz kendi öngördüğünüz süre kadar TL’de kalıyor, faiz geliri elde ediyor, sonra da TL’nizi geldiğiniz yabancı para hangisiyse ona çevirip o para cinsi üzerinden kazanç elde edip evinize geri dönüyorsunuz.

Eğer bu sürecin sonunda elde ettiğiniz kazanç, paranızı hiç buraya getirmeseniz evinizde elde edeceğiniz kazançtan düşükse zarar ettiniz, yüksekse kâr.

Şimdi geçen hafta Türkiye’de yaşanana bakalım:

Çarşamba sabahı Ekrem İmamoğlu şafak operasyonuyla gözaltına alınınca döviz kurunun sıçraması beklenirdi, nitekim öyle oldu. Merkez Bankası da müdahalede biraz geç kalınca dolar kuru bir ara 41 liraya kadar gitti, sonra 38 liraya geldi. Bugün hala orada duruyor.

Kurdaki bu sıçrama, dövizini getirip TL cinsi DİBS alanların elde etmeyi umdukları kazancı sildi; hatta pek çoğu için gelirken sahip olduğu paranın daha azıyla eve geri dönme riski yarattı. (Unutmayın, o yatırımcı kazanç hesabını TL üzerinden değil kendi para birimi üzerinden yapıyor.)

Sadece bu da değil. Yabancı parasını getirip DİBS alanlar, ellerindeki DİBS’leri satmaya başladılar. Bunlar çok satılınca fiyatları düştü, yani faizleri yükseldi. Düşük fiyattan satmak, üstüne bir de kurdaki sıçramayı ekleyince, yatırımcının zararını büyüttü, başlangıçtakinden daha az dolar satın alabilmesine neden oldu.

Türkiye 2018 yılından beri bu çeşit kur sıçramalarını yaşıyor; her seferinde bu carry trade-sıcak para parası zarara uğruyor.

Evet doğru sıcak para çok da tercih edilecek........

© 10 Haber