Dünyanın iki numaralı dev yatırım şirketi KKR Türkiye’de yarım milyar avroyu nasıl kaybetti?
Önce “eski güzel günler”i hatırlatayım. 2007 yılında Türkiye gelecekten çok ümitliydi. Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolunda ilerleniyordu. Ülkeye yatırım yağıyordu.
O yıl gelen büyük yatırımlardan birinde, UN RoRo adlı dev taşımacılık firması, dev bir özel yatırım fonu olan ABD merkezli KKR tarafından 910 milyon avro fiyatla satın alınmıştı.
KKR bugün Blackstone’dan sonra dünyanın ikinci büyük özel yatırım şirketi. Bu şirketler, varlıklarını değerlendirmek isteyen bireyler ve fonlardan topladıkları fonlarla daha çok özel şirketlere yatırım yapıyorlar. Bazen stratejik hissedar oluyorlar, bazen tamamını alıyorlar ve şirket değerini arttırıp kârlı olduklarına inandıklarında bu şirketleri elden çıkarıyorlar.
KKR de hiç kuşkusuz kâr etmek amacıyla almıştı UN RoRo’yu. UN RoRo, 1994’de Türkiye’deki Uluslararası Nakliyatçılar Derneği tarafından 48 şirketin ortak girişimi olarak kurulmuştu. Amacı, İtalya’nın Trieste limanı ile Türkiye arasında TIR kamyonlarını gemiyle taşımak ve böylece Türkiye ile Avrupa arasındaki nakliye fiyatını düşürmekti.
KKR bu işte büyük kazanç görmüş olmalıydı ki 2007’de bu Türk şirketini 910 milyon Avroya satın aldı. Arkasından başlayan küresel finansal krize rağmen UN RoRo’ya ciddi yatırım da yaptı KKR. 2007’de şirketi aldığında şirket sadece İstanbul- Trieste hattında çalışıyordu. 2009 yılında Mersin, 2010’da Fransa, 2011’de Köstence ve 2013’te Mısır hattını açarak söylendiğine göre en azından 260 milyon avro daha para harcadı.
Ama sonra 2014’te, aldıktan 7 yıl sonra UN RoRo’yu açıklanmayan bir fiyattan Türkiye’de iki gruba sattı. Bunlar, 2021’de aramızdan ayrılan Şevket Sabancı’nın Sabancı Holding’den ayrılıp kendine kurduğu, bugün çocukları Ali Sabancı ve Emine Sabancı Kamışlı tarafından yönetilen Esas Holding ile 2006 yılında İsak Antika, Murat Çavuşoğlu gibi isimler tarafından kurulan Actera adlı fondu.
Esas Holding ve Actera’nın UN RoRo’ya ne........
© 10 Haber
