Depremden önce cep telefonlarınıza deprem uyarısı nasıl geliyor?
Aramızdan bazıları dün İstanbul depremi öncesinde cep telefonlarına uyarılar aldı.
Dünden beri herkes bir yandan bu sistemin nasıl çalıştığını merak ediyor, bir yandan kendisinin de aynı uyarıları alıp alamayacağını araştırıyor.
Bir kere bir şeyi bilelim: Depremleri saniyesi saniyesine önceden tahmin eden bir teknolojimiz yok; onun yerine çok daha geniş bir tahmin aralığına sahip bilimsel bilgimiz var.
Örneğin İstanbul’da bir büyük deprem olacağını hepimiz biliyoruz. Ve bu depremin olmadığı her gün, depremin bir sonraki gün olma olasılığı da artıyor. Ama depremin tam olarak ne gün ve hangi saatte olacağını bilmiyoruz.
Bilim günün birinde bunu başarır mı, depremin tam zamanını güvenle bize söyleyen bir sistem geliştirilir mi, bunu göreceğiz.
Onu bekleyene kadar elimizdekiyle yetinmeliyiz.
Şu an depremi olmazdan bazen bir dakika, bazen birkaç on saniye önce öğrenmemizi sağlayan iki teknoloji var.
Bu teknolojilerden biri, Google tarafından geliştirilen, ülkemizde de hizmet veren alarm sistemi. Ama bu sistemden sadece Google’ın Android işletim sistemiyle çalışan telefonlar yararlanıyor, iPhone’lar değil.
Bu sistemi Google bugün 67 ülkede ve bölgede işlettiğini söylüyor.
Sistem, telefonların içinde zaten yer alan “akselometre” aracılığıyla çalışıyor. Bu araç, aynı zamanda sizin adımlarınızı sayan veya Google Maps ile navigasyon yaparken hızınızı söyleyen araç aslında.
Telefonlarımız biz farkında olalım olmayalım civardaki baz istasyonlarıyla sürekli irtibat halinde ve onlara sürekli sinyaller yolluyor. Siz telefonunuzda ilgili alarm ayarını açtığınızda sizin o an bulunduğunuz yer ve telefonunuzun hareket halinde olup olmadığına dair bilgi de baz istasyonuna ve istasyon üzerinden Google’ın bilgisayarlarına iletiliyor.
Eğer sistem aynı anda aynı bölgeden çok sayıda telefonun titreştiğini hissedecek olursa bunun bir deprem olduğuna karar verebiliyor ve bu kararı verince de, eğer depremin büyüklüğünü 4.5’ten fazla olarak belirlerse size bir mesaj gönderiyor.
İlk bakışta pek güvenilir bir sistem gibi gözükmüyor bu ama zaman içinde sistemin verdiği doğru uyarı sayısı yanlış uyarı sayısını kat be kat geride bıraktı, sistem mükemmelleşti ve kullanılıyor.
İkinci sistem ise daha doğrudan, daha güvenilir olan sistem. Burada meselenin temelini, zaten depremi ölçmek ve saptamak için........
© 10 Haber
