menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ABD Büyükelçisi Barrack, Senato’ya Türkiye siyasetini Muaviye ile anlattı

152 1
03.04.2025

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Senato oturumunda ABD’nin Trump döneminde Türkiye’ye bakışını ve beklentilerini anlattı. Türkiye’de izleyeceği yöntemi anlatırken Halife Muaviye’den alıntı yapmasıysa ilginçti; akla İran’ı getiriyor.

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Tom Barrack 1 Nisan’da Senato Dış İlişkiler Komitesi önündeydi. Başkan Donald Trump döneminde Türkiye’nin ABD için önemini Senatörlere anlattı.
Komite’nin Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch ve Eşbaşkanı Demokrat Jeanne Shaheen ikisi de Türkiye’yi tanıyan siyasetçiler. Her ikisi de Türkiye ve ABD arasındaki kriz zamanlarında gelip Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmüş isimler. Barrack ise Trump’ın golf arkadaşı, gayrimenkul milyarderi. Kökleri Lübnan’da, en kârlı dış yatırımları Suudi Arabistan’da, Orta Doğu’ya yabancı bir isim değil.
Geçenlerde, 25 Mart’ta, tam da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Vaşington’da ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüştüğü gün Trump’ın bir grup yeni büyükelçiyle Beyaz Saray’da yaptığı toplantıda da vardı. Trump’a kendisini bu “kadim medeniyete” atadığı için teşekkür etmiş, Trump da sadece “Büyük ülke” demekle kalmamış, Türkiye o sırada İmamoğlu protestolarıyla ayaktayken “Büyük de bir lider” diyerek Erdoğan’a destek vermişti. ABD Hamas’a, Türkiye de PKK’ya silah bıraktırma gayretindeydi, bu konu da masadaydı; bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Büyükelçi Barrack, önce kendi geçmişini anlatmış. Osmanlı döneminde Türk idaresindeki Lübnan’dan göçen dedelerinden söz etmiş; dedelerinden birisinin soyadı da Shaheen; bildiğimiz Şahin yani; Jeanne Shaheen ile aynı.
Sonra sadede gelmiş: Trump döneminde ABD açısından “önemli ve değerli bir müttefik” dediği Türkiye’nin önemini şöyle anlatmış:
• “NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye, Başkan Trump’ın Avrupa’nın güvenliğine daha fazla yatırım yapma çağrısına yanıt vermiş ve NATO’nun yönergelerini (*) karşılamış ya da aşmıştır.
• “Türkiye terörle mücadele gibi kilit alanlarda hedeflerimizi desteklemekte, Ukrayna ve Rusya ile Karadeniz Tahıl Girişimi’nde olduğu gibi güçlü bir bölgesel arabulucu ve Suriye ve Doğu Akdeniz’de katkıda bulunan ve süregelen bir istikrar sağlayıcı güç olmuştur.
• “Ülkelerimiz arasında gerilim alanları da mevcuttur, ancak onaylanmam halinde bu zorlukların üstesinden gelerek ortaklığımızın transatlantik........

© yetkinreport.com