TÜRKİYE, AZERBAYCAN, PAKİSTAN KARDEŞLİĞİ
Azerbaycan, geçtiğimiz 28 Mayıs tarihinde kuruluş yıldönümünü kutladı. Bu kutlamaya sayın Cumhurbaşkanımız ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de katıldılar. Sayın İham Aliyev, sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Şahbaz Şerif yaptıkları konuşmalarda, Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan kardeşliğinin önemi üzerinde durdular.
Bu tablo gerçekten de gurur vericiydi.
Azerbaycan’la ilişkilerimiz, daha Cumhuriyet kurulmadan önce başlamıştı. Nahçıvan’ın özerk bir bölge olmasını sağlayan da büyük Atatürk’tür. Türk subaylarının eğittiği Azerbaycan ordusu, bu sâyede, 30 yıl Ermenistan’ın işgali altında olan Karabağ’ı kurtardı. Azerbaycan’la TEK MİLLET İKİ DEVLET olduğumuzun bilincindeyiz.
Pakistan da, yüzyıllarca Türk devletlerinin yönettiği bir ülkedir. Gazneliler, Timuroğulları ve son olarak Babür İmparatorluğu Hindistan ve Pakistan’da hâkimdiler. Babür İmparatorluğu’na l858 yılında İngiltere son vermiştir. Pakistan, II. Dünya Harbi’nden sonra kurulan, kardeş bildiğimiz bir devlettir. İstiklâl Harbimiz sırasında bize en büyük yardımları, Pakistanlı kardeşlerimiz yapmıştır. Pakistanlıların yaptıkları sadece maddî yardım değildir. Doğan Avcıoğlu, İngiliz sömürgesi olan Hindistan’daki Müslümanların (o zaman Pakistan Müslümanları da Hindistan bünyesindeydi) Türkiye’nin işgaline gösterdiği tepkiyi şöyle anlatır: “17 Ekim 1919’da bütün Hindistan’da, Türkiye için oruç tutulup, dua edilir. Sevr Antlaşması imzalanınca, bu antlaşmayı yırttırmak amacıyla, Hindistan’da bir pasif direniş kampanyası başlatılır. Hindistan Millî Kongresi 1920 yılında, 15 bin delegeyle toplanarak Gandi’nin, ‘işbirliğinden kaçınma programını’ millî program olarak benimser. Milliyetçi adayların hepsi seçimlerden çekilir. Seçmenlerin yüzde 80’i oy kullanmaz. İngiliz malları boykot edilir. Bunun üzerine, Hindistan Kral Naibi Lord Reading, ülkedeki İslâm duygusunun şiddetini ileri sürerek, ‘İstanbul’un boşaltılmasını, kutsal yerler üzerinde Halife’nin hâkimiyetinin tanınmasını, Trakya ve İzmir’in geri verilmesini’ Londra’ya yazar (Avcıoğlu, “Millî Kurtuluş Tarihi”, s. 89).
Ayrıca,........
© Yeşilgiresun
