menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hak, hukuk, adalet; Sinan Ateş

134 34
11.05.2024

Hak, hukuk, adalet, Milliyetçi Hareket...

ALPARSLAN TÜRKEŞ

1978 yılında ülkücüler Pol-Der’li polisler tarafından gözaltına alınıp, işkenceler ile sorgulanıp mahkemelere sevk edilirken, sokaklarda duvarlara yazıyor, her yerde bu sloganı tekrar ediyorduk; “Hak, hukuk, adalet, Milliyetçi Hareket...”

12 Eylül 1980 tarihine geldiğimizde “hak, hukuk, adaletin” ne anlama geldiğini işkence tezgâhlarında suçlar kabul ettirilerek tutuklandığımızda, yaşayarak öğrendik.

12 Eylül 1980'deki askerî darbe, Türkiye'nin siyasi ve sosyal yapısını derinden etkileyen bir olaydı. Bu darbe, ülkedeki siyasi partilerin ve örgütlerin faaliyetlerine son verdi. Çok sayıda kişi tutuklandı, yargılandı, işkence gördü ve hatta öldürüldü. Ülkücü Hareket, darbe öncesindeki dönemde aktif bir rol oynamış milliyetçi bir hareketti ve darbe sonrasında da bu hareketten birçok kişi tutuklanıp, sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı.

"Hak, hukuk, adalet" sloganı, ülkücüler tarafından sıkça kullanılan ve adaletin sağlanması, hukukun üstünlüğünün korunması ve bireysel hakların savunulması gerektiğine vurgu yapan bir ifadedir. 1970'lerin sonu ve 1980'lerin başındaki politik çatışmaların ortasında bu sloganın tekrarlanması, toplumsal adalet taleplerini ve siyasi mücadelenin temel ilkelerini yansıtıyordu.

12 Eylül darbesinin ardından yaşananlar, birçok kişi için "hak, hukuk, adalet" kavramlarının önemini ve savunulmasının gerekliliğini pekiştirdi. Tutuklamalar, uzun süren yargılamalar, işkenceler ve haksız mahkûmiyetler, adaletin öneminin altını çizen acı tecrübeler olarak hatırlanmaktadır. Bu........

© Yeniçağ


Get it on Google Play