İsmet Paşa’ya saldırmanın dayanılmaz hafifliği
Sağ kesimde siyaset yapan politikacılar o ya da bu gerekçe ile İsmet Paşaya saldırmayı pek sever, bunu matah bir iş olarak görürler.
İsmet Paşaya yönelik yapılan son saldırı Recep Bey’den geldi Recep Bey: “CHP'nin ikinci Genel Başkanı İsmet İnönü. Koltuğu çok severdi. CHP'deki koltuğunu 1972 yılında 88 yaşında iken, o da Bülent Ecevit karşısında kaybedince bıraktı. 1930 yılında ilk çok partili denemede koltuğu sallandı, Serbest Cumhuriyet Fırkası’nı kapattı. 1946’da kendi isteğiyle değil, yoğun uluslararası baskılar nedeniyle çok partili hayata geçmek zorunda kaldı. Buna mecburdu” demiş.
Günümüzde sağ siyaset yapanların tarih bilgisi genellikle ezberledikleri soğuk savaş döneminde üretilmiş yalan yanlış propaganda bilgilerinden ibarettir, gerçekleri duymaktan da hiç mi hiç hoşlanmazlar.
Ben onlara değil ama onların etkileyebileceği kişilere İsmet Paşa ile ilgili bazı gerçekleri anlatayım:
Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her bir vatandaş İsmet Paşaya aşağıda sıralayacağım üç nedenden ötürü minnettar olmalı, saygı duymalıdır:
1- Kurtuluş Savaşında yaptıkları.
2- İkinci Dünya Savaşı sırasında yaptıkları.
3- Çok partili siyasi yaşama geçilirken yaptıkları.
1- Kurtuluş Savaşında yaptıkları
Her ne kadar muhafazakar camiada birileri asker kaçağı olduğuna inanıyor olsa da halkımızın çok büyük bir çoğunluğu için İsmet Paşanın Kurtuluş Savaşımız sırasında başardıkları ortadadır. Kurtuluş savaşını sona erdiren, Cumhuriyetimizin tapu senedi olan Lozan Anlaşmasının imzalanmasındaki başarısını da kimse........
© Yeniçağ
