‘Terörsüz Türkiye’ mümkün mü?
‘Terör’, siyasal, dinsel veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplarına veya resmi yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımıdır. Hükümetlere veya uluslararası kuruluşlara göre değişmekle birlikte, ‘terör-şiddet’ uygulayan örgütlü gruplara ‘terör örgütü’; ‘terör uygulayan şahıslara ise terörist’ deniliyor.
Bununla birlikte bu ifade oldukça tartışmalı bir kavram olup üzerinde akademik ya da uluslararası fikir birliği yoktur. Gücünü ve yetkilerini bu yönde kullanan devletler de devlet terörizmi kapsamında, savaş suçları ya da insan hakları ihlalleri nedeniyle bu kavramla (İsrail devleti gibi) yargılanabiliyor.
Bu akademik tartışmaları hızla bir yana bırakıp, hemen kendi ülkemize gelelim: Devlet gücünü elinde bulunduranlar, kendilerine isyan edenleri-karşı çıkanları kolayca-yasal olarak yok edebiliyorlar.
Örneğin Mustafa Kemal, ulusal kurtuluş savaşını örgütlemek için Anadolu’ya geçtiğinde Padişah, onun hakkında idam fermanı çıkarttırdı. Mustafa Kemal de, cumhuriyet ilan edildikten sonra, muhalifleri hakkında İstiklal Mahkemeleri’nde idam kararları aldırtmadan geri durmadı.
Lozan Anlaşması’nda hakları yendiğini düşünen ve Osmanlı’daki özerk yapılarını devam ettirmek isteyen Kürt halkının........
© Yeni Yaşam
