Buğday, ekmek, haysiyet
2025 yılı buğday fiyatını ne Cumhurbaşkanı ne de bakanlık açıkladı, TMO basın bülteni ile duyurdu. Duyurulan fiyat şöyle; makarnalık ve ekmeklik buğdayın tonu 13,500 Lira, arpanın tonu 11.000 lira. Uzmanların hesabına göre duyurulan fiyat maliyetin altında kalmıştır
İnsan yaşamı için gerekli olan kalorinin yarıdan fazlası tahıllardan alınır. Bitkinin büyüme sürecinin besini olan nişasta, tahıl tohumlarında yüzde yetmişten fazla oranda bulunur. Buğday tohumlarının nişasta yoluyla insanlara sağladığı enerji yaşam faaliyetlerinin yarısından fazlasını karşılar.
En çok üretilen tahıl olan buğday, sofralarımızın olmazsa olmazı olan ekmeğimizin anasıdır. Beslenme kültürümüzde yemek olarak pişirdiğimiz, makarna, bulgur, erişte ve her yöreye göre türlü türlü birçok yemeğin, çeşit çeşit çorbaların hammaddesi de buğdaydır. Çayımızın yanında severek yediğimiz börek, çörek, kek, simit buğdaydan elde edilen unlu mamullerdir. Yemek üstü severek yediğimiz hamurlu tatlılar buğday unundan hazırlanır. Görüldüğü üzere tahıllar, temel gıda olarak insan yaşamında sadece önemli değil vazgeçilmezdir.
Buğday tohumunun tarımda ilk kez kullanıldığı coğrafyada yaşayan bizler için ekmeğin anası buğday, haysiyettir!
Tahıllar sadece insan beslenmesinde kullanılmaz, yetiştirdiğimiz; sığır, domuz, kanatlılar da kırık buğday, mısır, arpa, yulafla beslenir. Ayrıca arpadan bira yapılır. Daha pek çok gıdanın hammaddesi tahıllardır.
5 ürünün 3’ü tahıl
Tahıllar, dünya üzerindeki yeşil alanlarının yüzde yetmişinden fazlasını oluşturur. Tohumlarının hızlı yetişme ve her yere kolaylıkla adapte olma özelliğinden dolayı gezegenimizde yaygın olarak yetiştirilir. Dünyada en çok yetiştirilen beş (5) ürünün (3) üçü tahıl grubuna aittir. Ayrıca tahıllar medeniyetlerin oluşumunda önemli rol oynamışlardır. Arpa, buğday, çavdar Doğu Akdeniz’den Mezopotamya’ya uzanan Bereketli Hilal’de on bin yıldan bu yana yetiştirilmektedir. Pirinç, Çin’de sekiz bin, sorgum ve akdarı Afrika’da dört ile yedi bin yıllık maziye sahiptir.
Kıtlıklar ve uygarlıklar
Tarih boyunca dünya birçok kıtlık hadisesi yaşamıştır. Uygarlıkların yıkılma nedenin kıtlıklar olduğu kimi düşünür ve tarihçiler tarafından kabul edilmektedir. Tarih boyunca kıtlıkların yaşanmaması için önlem alma konusunda geç kalan, çare üretemeyen pek çok topluluk yöneteninin tahtı bir yana şahı bir yana devrilmiştir. Çünkü insanlar ilk evvela açlık korkusu, sonra ölüm korkusu yaşamış ve yaşamaktadır.
2024 yılı buğday fiyatları
TMO, 2024 yılında makarnalık buğdayın tonunu 10.000 TL, ekmeklik buğdayın tonunu 9.250 TL ve arpanın tonunu ise 7250 TL olarak belirlemişti. Bakanlık ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilere buğday için ton başına 1.750 TL, arpa için ton başına 750 TL fark ödemesi desteği vereceğini açıklamış ve uygulamıştı.
2025 buğday fiyatları
Bu yıl, yani 2025 yılı buğday fiyatını ne Cumhurbaşkanı ne de bakanlık açıkladı, TMO basın bülteni ile duyurdu. Duyurulan fiyat şöyle; makarnalık ve ekmeklik buğdayın tonu 13,500 Lira, arpanın tonu 11.000 lira.
Uzmanlar, 2025 yılı için kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın maliyet fiyatını 15,8 lira, sulu şartlarda ise 14,3 lira olarak hesaplamıştır. Bu maliyet hesabına göre duyurulan fiyat maliyetin altında kalmıştır. Çiftçilerin beklentisi, maliyet 5 kazanç insanca yaşama payı ile birlikte kg başına 19 lira, ton başına 19.000 liraydı. Dolayısıyla hükümetin basın bülteni ile duyurduğu........
© Yeni Yaşam
