menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ZİYA BEY ROMANI HAKKINDA KISA BİR İNCELEME

8 0
27.03.2025

Roman yazarı Bülent Keskin’in, meşhur Türk mütefekkiri Ziya Gökalp’ın vefatının 100. sene-i devriyesinde kaleme aldığı “Ziya Bey: Sürgünden İstiklâle İstibdattan Hürriyete” adlı edebî biyografi, Post Yayınevi tarafından 2024 yılının kasım ayında neşredildi. Biz de Türk düşünce, bilim ve fikir tarihinde çok ehemmiyeti ve tayin edici bir yeri bulunan Ziya Gökalp’ın konu edildiği söz konusu edebî biyografiyi okuyucuya kısaca takdim etmek istedik. Romanı okuyucuya takdim ederken roman üzerine bir dizi sorular sorup bu sorulara kendi zaviyemizden cevaplar vererek ilerleme metodunu kullanacağız.

Kitabın Türü Nedir?

Bülent Keskin’in imzasını taşıyan “Ziya Bey” adlı roman, tür itibarıyla biyografik bir romandır. Öyküleme ve betimleme tekniklerini kullanarak gerçek kişileri roman kurgusu içinde anlatan metinlere edebî biyografi ya da biyografik roman denir. Biyografik romanlarda gerçek kişilerin ruhî ve fizikî özellikleri, duyguları, düşünceleri, davranışları, alışkanlıkları, tavır alışları, tepkileri, hayata bakışları, dünya görüşleri, giyinişleri başta olmak üzere bunlar gibi pek çok değişik özellikleri ayrıntılı olarak verilir, söz konusu ünlü kişilerin bir bakıma portresi çizilir. Bilim, kültür, sanat, edebiyat gibi alanlarda başarılı olmuş, yaptıkları ve eserleriyle yaşadıkları dönemde iz bırakmış, haklı bir şöhret kazanmış kişilerin hayatlarının roman tekniğine uygun olarak anlatıldığı eserlerdir. Biyografik romanlar, hem roman türünün kurmaca dünyasına ait nitelikler hem de belgesel özellikler taşır.

Kitap, Okuyucuya Neyi Anlatmayı Amaçlıyor?

Bülent Keskin, “Ziya Bey” adlı romanında, okuyucuya temelde Ziya Gökalp’n hayatını anlatmayı ve Ziya Gökalp’ı tanıtmayı amaçlıyor. Bunu yaparken, Ziya Gökalp’ın hayatını şekillendiren ve ona yön veren ana çizgiler üzerinden romanını kuruyor. Ziya Gökalp’ın hayatı bağlamında gerçek olaylardan yola çıkan yazar, kurgudan faydalanarak daha etkili bir anlatımı ortaya koymaya çalışıyor. Gökalp’ın 48 yıllık hayatını çeşitli yönleriyle (ideolojik, akademik, entelektüel, siyasî, ailevî vb.) gerçek kronolojiye bağlı kalarak tanıtmaya çalışan yazar, aynı zamanda söz konusu tarihî dönemin siyasî ve sosyal görünüşünü de Ziya Gökalp’ın hayatı üzerinden yansıtmaya çalışıyor.

Romanın Kahraman-Olay-Yer-Zaman Örgüsü........

© Yeni Ufuk Dergisi